6 chyb v přípravě vanilkových rohlíčků: Na těsto opatrně a s obalováním počkejte
Vanilkové rohlíčky jsou bezkonkurečně dokonalé cukroví. Do rohlíčku tvarované kousky úžasného ořechového těsta obaleného v moučkovém cukru se nám rozplývají na jazyku. Pokud tedy zbytečně nechybujeme.
Kromě všemi milovaných perníčků jsou ještě (minimálně) dva druhy cukroví, které za žádných okolností nesmí na vánoční tabuli chybět - linecké a rohlíčky. Vyhněte se chybám a připravte si právě vanilkové rohlíčky tak, jak je dělávaly naše babičky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby během přípravy vanilkových rohlíčků
Tvarově i chuťově dokonalé vanilkové rohlíčky nemusí být vaším pouhým snem. Pokud se vyvarujete následujících chyb, docílíte jich s naprostou lehkostí i vy.
- Z nekvalitních surovin kvalitní pochoutky nepřipravíte, to je zkrátka holý fakt. Zapomeňte na náhražky a levnější varianty - vsaďte na kvalitu, zasloužíte si ji.
- Do těsta na vanilkové rohlíčky nepatří změklé máslo. Nakrájejte nebo nastrouhejte do těsta studené máslo a svižně vypracujte těsto, aby nezteplalo.
- Nezpracovávejte těsto v rohlíčky hned - připravené těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout alespoň do druhého dne v lednici.
- Nestejně velké rohlíčky jsou nehezké, proto si vyválejte kousek těsta do stejnoměrného válečku, z kterého následně ukrajujte stejně dlouhé dílky. Jednotlivé kousky tvarujte do rohlíčků - díky tomu bude jeden jako druhý.
- Připálit cukroví dokáže každý, proto buďte obezřetní - během pečení neodcházejte a raději kontrolujte stav rohlíčků v troubě. Jakmile je jejich spodní strana světle hnědá a vršek jemňoučce růžový, jsou právě tak akorát hotové.
- Rohlíčky neobalujte v cukru ihned po vytažení z trouby, vznikly by na nich nehezké mapy kvůli rozpálenému tuku na povrchu cukroví. Počkejte 2–3 minuty, aby vás nepálily v rukách, a obalujte je v moučkovém cukru (třeba i s vanilkou).
Mohlo by vás zajímat
Nezapomeňte vanilkové rohlíčky správně skladovat, aby na vánoční svátky byly dobře odleželé a dokonale křehké. Před servírováním je můžete ještě jednou obalit v moučkovém cukru, aby byly na pohled ještě lákavější. Upečete si je spolu s námi?
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Kdy obalovat vanilkové rohlíčky v cukru? Správné načasování má velký vliv na výsledný dojem z výborného cukroví
Co je to AB? Je to máslo, není to máslo... Jestli tápete, poradíme vám, o co jde
Komentáře