Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pěstovat cibuli zimní, sečku. Mrazuvzdorná vytrvalá rostlina je cenným přírůstkem do zahrady
Zdroj: Pixabay,Michael Wenzler

Cibulová nať této mrazuvzdorné rostliny je výborným zpestřením pro kuchyňské zpracování. Je skvělá na zdobení jídel studené i teplé kuchyně. Opakovaně ji můžeme seřezávat během celé sezóny, ale nejlepší je na jaře a na podzim.

Cibule zimní se někdy nazývá sečka, sibiřská cibule nebo ošlejch. Patří mezi vytrvalé a silně mrazuvzdorné rostliny, které se vyplatí pěstovat podobně jako např. pažitku pro skvělou chuť a obsažené vitamíny (především velké množství vitamínu C a vitamín A). Pažitku máme sice rádi, ale cibule zimní je mohutnější a výnosnější, navíc na jaře vyráží často ještě dříve a zásobí nás lahodnou natí jemné a příjemné chuti. Na rozdíl od obyčejné cibule je méně štiplavá, proto jí můžeme jíst více.

Jak pěstovat cibuli zimní, sečku

Cibuli zimní můžeme vypěstovat ze semínek nebo rozdělíme již vzrostlé rostliny. Některé odrůdy se množí pomocí pacibulek, které vyrůstají na stvolech i ve více patrech. 

  • Rostliny každým rokem znovu vykvétají a pokud na nich květ ponecháme, uzraje z něho mnoho maličkých černých semen, vhodných k rozmnožování. Stvol se semeny je dutý, nehodí se k jídlu. Pokud semínka nepotřebujeme, květ včas odstraníme, aby se rostlina zbytečně nevyčerpávala. Semena se dají koupit, jen je třeba počítat se zdlouhavějším růstem než při množení pomocí rozdělování trsů.
  • Semínka vysejeme buď na jaře nebo ještě v druhé polovině léta do řádků nebo hnízd. Vzešlé trsy nejednotíme a je-li třeba, tak je přesadíme na jiné stanoviště. 
  • Půdu kolem trsů okopáváme a udržujeme bez plevelů. Vhodným mulčem je např. sláma, nicméně se nehodí k maličkým rostlinkám, které s velkou chutí ohrožují slimáci a ve slámě se rádi schovávají.
  • I když je tato cibule nenáročná, v kvalitní zeminěpři občasné zálivce mnohem lépe roste. Přemokření jí neprospívá, ale kompost jí dopřejeme
  • Pro jarní rychlení lze využít přikrývku z bílé netkané textilie, rostliny je možné pěstovat i v květináči za oknem.

Jak sklízet cibuli zimní sečku

Tato cibule se pěstuje pro chutnou nať, kterou seřezáváme nebo sestřiháváme. Nať sklízíme brzy na jaře a přes léto obvykle rostliny necháme trochu odpočinout. Koncem léta a během podzimu začneme nať znovu seřezávat. Kdo má rostlin více, může je sklízet i s protáhlými cibulkami, jinak ale tuto cibuli necháváme na jednom stanovišti více let a sklízíme jenom natě.

Jak používat zimní cibuli

Využití zimní cibule je obdobné jako využití pažitky nebo cibulové natě ze sazečky. Používáme ji především čerstvou, na posypání namazaného pečiva, polévek a různých jídel. Hodí se do pomazánek a salátů. Trubkovité stonky krájíme ostrým nožem nadrobno, tak jsou nejchutnější.

Na závěr pro vás máme recept na oblíbenou pažitkovou omáčku. Místo pažitky ji pro změnu vyzkoušejte se zimní cibulí. S postupem vám poradí názorné video.

A jaké zkušenosti s pěstováním zimní cibule máte vy? Budeme rádi za vaše tipy a rady přidané do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky