Jak pěstovat cibuli zimní, sečku. Mrazuvzdorná vytrvalá rostlina je cenným přírůstkem do zahrady
Cibulová nať této mrazuvzdorné rostliny je výborným zpestřením pro kuchyňské zpracování. Je skvělá na zdobení jídel studené i teplé kuchyně. Opakovaně ji můžeme seřezávat během celé sezóny, ale nejlepší je na jaře a na podzim.
Cibule zimní se někdy nazývá sečka, sibiřská cibule nebo ošlejch. Patří mezi vytrvalé a silně mrazuvzdorné rostliny, které se vyplatí pěstovat podobně jako např. pažitku pro skvělou chuť a obsažené vitamíny (především velké množství vitamínu C a vitamín A). Pažitku máme sice rádi, ale cibule zimní je mohutnější a výnosnější, navíc na jaře vyráží často ještě dříve a zásobí nás lahodnou natí jemné a příjemné chuti. Na rozdíl od obyčejné cibule je méně štiplavá, proto jí můžeme jíst více.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat cibuli zimní, sečku
Cibuli zimní můžeme vypěstovat ze semínek nebo rozdělíme již vzrostlé rostliny. Některé odrůdy se množí pomocí pacibulek, které vyrůstají na stvolech i ve více patrech.
- Rostliny každým rokem znovu vykvétají a pokud na nich květ ponecháme, uzraje z něho mnoho maličkých černých semen, vhodných k rozmnožování. Stvol se semeny je dutý, nehodí se k jídlu. Pokud semínka nepotřebujeme, květ včas odstraníme, aby se rostlina zbytečně nevyčerpávala. Semena se dají koupit, jen je třeba počítat se zdlouhavějším růstem než při množení pomocí rozdělování trsů.
- Semínka vysejeme buď na jaře nebo ještě v druhé polovině léta do řádků nebo hnízd. Vzešlé trsy nejednotíme a je-li třeba, tak je přesadíme na jiné stanoviště.
- Půdu kolem trsů okopáváme a udržujeme bez plevelů. Vhodným mulčem je např. sláma, nicméně se nehodí k maličkým rostlinkám, které s velkou chutí ohrožují slimáci a ve slámě se rádi schovávají.
- I když je tato cibule nenáročná, v kvalitní zemině a při občasné zálivce mnohem lépe roste. Přemokření jí neprospívá, ale kompost jí dopřejeme.
- Pro jarní rychlení lze využít přikrývku z bílé netkané textilie, rostliny je možné pěstovat i v květináči za oknem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sklízet cibuli zimní sečku
Tato cibule se pěstuje pro chutnou nať, kterou seřezáváme nebo sestřiháváme. Nať sklízíme brzy na jaře a přes léto obvykle rostliny necháme trochu odpočinout. Koncem léta a během podzimu začneme nať znovu seřezávat. Kdo má rostlin více, může je sklízet i s protáhlými cibulkami, jinak ale tuto cibuli necháváme na jednom stanovišti více let a sklízíme jenom natě.
Jak používat zimní cibuli
Využití zimní cibule je obdobné jako využití pažitky nebo cibulové natě ze sazečky. Používáme ji především čerstvou, na posypání namazaného pečiva, polévek a různých jídel. Hodí se do pomazánek a salátů. Trubkovité stonky krájíme ostrým nožem nadrobno, tak jsou nejchutnější.
Na závěr pro vás máme recept na oblíbenou pažitkovou omáčku. Místo pažitky ji pro změnu vyzkoušejte se zimní cibulí. S postupem vám poradí názorné video.
Komentáře