Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké koření mít stále po ruce? Co nakoupit do zásoby? 15 oblíbených druhů koření
Zdroj: Pixabay, Monika

Ať už vaříme cokoliv, teprve správné dochucení a vhodně zvolené koření dá pokrmům výbornou a nezaměnitelnou chuť. Když někdy zapomeneme oblíbené koření dokoupit, jídlu pak něco chybí, ani si na něm pořádně nepochutnáme. Jaké koření mít doma stále po ruce?

Koření se dá skladovat různými způsoby, ale nejdůležitější je ochrana před vlhkem, případně před některými škůdci. Koření si nakupujeme do zásoby, ale vždy pouze v omezeném množství. Je-li skladování příliš dlouhé, kvalita zásob se snižuje. 

Čím kořenit pokrmy

Podívejte se na stručný přehled často používaných druhů koření.

  1. Anýz: Semínka připomínají vzhledem kmín, chuť je výrazná, mletý se hodí do perníku a některého pečiva, můžeme ho v celku přidávat do nakládané zeleniny.
  2. Bobkový list: Sušené listy vavřínu používáme při vaření luštěnin, nakládání zeleniny, do omáček a marinád.
  3. Fenykl: Semena jsou tvarově podobná anýzu, ale větší. Použití je obdobné. Lze použít při nakládání zeleniny nebo při pečení.
  4. Hořčičné semínko: Používá se při nakládání zeleniny.
  5. Hřebíček: Jedná se o sušená nerozvitá poupátka s výraznou vůní. V celku a v malém množství je přidáváme např. do kompotů, pečeného čaje, některých omáček (rajská), do kečupu a rýže. 
  6. Kmín: Sušená semínka jsou nepostradatelná při vaření brambor a přípravě zelí. Používáme je při pečení masa i chleba. Použití je možné v celku nebo po nadrcení.
  7. Muškátový květ: Jemně mleté koření dá výbornou a pikantní chuť polévkám a omáčkám, hodí se do nádivek a některých těst.
  8. Muškátový oříšek: Strouhané semeno muškátovníku používáme do polévek (např. do květákové), omáček, nádivek a některého pečiva. 
  9. Majoránka: Sušené aromatické koření při použití jemně rozemneme, aby se vůně plně rozvinula. Používáme především do polévek (bramborových a luštěninových), do sekané, karbanátků atp.
  10. Nové koření: Bobulky se podobají pepři, ale jsou větší. Výrazně voní, přidáváme je do omáček, nakládané zeleniny (okurek) a hub, po namletí do pečiva a perníku.
  11. Paprika: Jemně mletý prášek dá pokrmům nejen výbornou chuť, ale i krásnou barvu. Hodí se do pomazánek, gulášů, do masových jídel, někdy i do pečiva. Pálivá verze papriky se používá jen v malém množství, protože je silně dráždivá.
  12. Pepř: Koření výrazné chuti se používá v celku i mleté, možnosti využití jsou široké. Pepř černý má výraznou a palčivou chuť, pepř bílý je jemnější. Pepř cayenský je naopak velmi ostrý a získává se z papriček.
  13. Skořice: Sušenou kůru používáme buď v celku nebo mletou do sladkých pokrmů, nápojů, koláčů, kaší, závinů a jiných moučníků. Nerozlučně patří k jablkům.
  14. Vanilka: Vanilkový lusk se používá do krémů, moučníků a sladkých dobrot. Pravá vanilka se nahrazuje synteticky vyrobeným vanilínem.
  15. Zázvor: Sušený mletý oddenek ostré chuti se používá v malém množství na dochucování jídel (některých polévek a omáček), je také přísadou na dochucování zázvorek (tradičního vánočního pečiva).

Jaké koření nesmí chybět u vás doma? Budeme rádi, když nám napíšete své tipy do komentářů. Velmi oblíbené jsou také různé míchané směsi koření (např. kari, provensálská směs, pizza koření, grilovací a salátové směsi), kterých je k dostání velké množství. Záleží na nás, které z nich si vybereme.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky