Čím nahradit kypřicí prášek v těstě? Můžeme si ho vyrobit jen ze tří surovin
Kypřicí prášek patří mezi základní kypřidla do těst spolu s droždím a jedlou sodou. Jeho úkolem je uvolňování oxidu uhličitého do těsta, čímž vznikají vzduchové bublinky, které ho při pečení nakypří a nadlehčí.
Kypřicím práškem získá na lehkosti a vzdušnosti každé těsto na třené, piškotové, křehké a tvarohové moučníky, ale i na lívance, palačinky či knedlíky. Kypřidla patří mezi základní suroviny v každé kuchyni. Co když ale zapomeneme prášek koupit?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím nahradit kypřicí prášek
K výrobě prášku potřebujeme jen 3 suroviny:
- 25 g jedlé sody
- 13 g kukuřičného škrobu (nebo rýžové mouky)
- 50 g kyseliny citrónové (nebo vinného kamene)
Všechny přísady metličkou důkladně promícháme a přesypeme do vzduchotěsné dózy. Na 500 g mouky pak použijeme 10 g směsi.
Domácí kypřicí prášek je kvalitnější a chuťově lepší než koupený. V případě nouze použijeme jedlou sodu (třetinu množství kypřicího prášku) a kyselou složku, aby v těstě proběhla chemická reakce (například jogurt).
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Kypřicí prášek versus jedlá soda: Jaký je mezi nimi rozdíl, jak fungují v těstě a lze je vzájemně nahradit?
Bizarní jídelní výstřelky z historie: Podával se džem z rybího měchýře, vařilo se pivo s kohoutem a pekly se koláče s živými ptáky
Komentáře