Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím nahradit kypřicí prášek v těstě? Můžeme si ho vyrobit jen ze tří surovin
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Kypřicí prášek patří mezi základní kypřidla do těst spolu s droždím a jedlou sodou. Jeho úkolem je uvolňování oxidu uhličitého do těsta, čímž vznikají vzduchové bublinky, které ho při pečení nakypří a nadlehčí.

Kypřicím práškem získá na lehkosti a vzdušnosti každé těsto na třené, piškotové, křehké a tvarohové moučníky, ale i na lívance, palačinky či knedlíky. Kypřidla patří mezi základní suroviny v každé kuchyni. Co když ale zapomeneme prášek koupit?

Čím nahradit kypřicí prášek

K výrobě prášku potřebujeme jen 3 suroviny:

Všechny přísady metličkou důkladně promícháme a přesypeme do vzduchotěsné dózy. Na 500 g mouky pak použijeme 10 g směsi.

Domácí kypřicí prášek je kvalitnější a chuťově lepší než koupený. V případě nouze použijeme jedlou sodu (třetinu množství kypřicího prášku) a kyselou složku, aby v těstě proběhla chemická reakce (například jogurt).

Komentáře

Další tipy a triky