Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Alternativy masných produktů jsou různé. Do našeho přehledu jsme vybrali ty nejpoužívanější. U každé varianty je i několik oblíbených receptů z našeho receptáře. Pokud náš jídelníček nezahrnuje maso, snažíme se zajistit dostatečnou výživu použitím jiných hodnotných surovin - např. luštěnin (v přirozeném stavu), celozrnných obilovin, ořechů a různých semínek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tofu na různé způsoby
Jedná se vlastně o "tvaroh", který se získává srážením sójového mléka (podobně jako sýr z kravského mléka). Můžeme si ho připravit i v domácích podmínkách. Tofu obsahuje vitaminy skupiny B a důležité minerální látky (vápník, železo, hořčík). Přírodní tofu je bez chuti, ale výhodou je, že velmi snadno přijímá chuť podle toho, jak potřebujeme. Dá se připravovat mnoha způsoby ve studené i teplé kuchyni. Pokud si chceme tofu dát "jen tak" v plátcích na pečivo, volíme raději ochucenou variantu.
Sójové kostky, nudličky a granulát
Všechny tyto produkty, které se vyrábí ze sóji, se velmi snadno skladují i připravují k jídlu. Jsou výživově hodnotné a mají vysoký podíl bílkovin, neobsahují lepek ani laktózu. Po tepelné úpravě získají výbornou chuť. Svým vzhledem připomínají maso. Použití je velmi široké - můžeme je přidávat do gulášů, vařit, smažit, dusit, zapékat. Výborně se hodí ke špagetám a rajčatové omáčce. Granulát oceníme při přípravě různých karbanátků nebo zapékaných jídel.
Seitan
Jedná se o bílkovinu, kterou získáme z pšeničné mouky. Seitan si můžeme připravit i v domácích podmínkách a to tak, že z mouky "vymyjeme" škrob. To, co nám zůstane, je lehce stravitelné a vhodné pro další zpracování. Vzniklý polotovar uvaříme s různou zeleninou a kořením, můžeme přidat i sojovou omáčku, aby seitan získal tu správnou chuť. Další zpracování je už snadné (např. guláš, řízky). Seitan obohatí náš jídelníček o další chutě a varianty zpracování. Nedoporučuje se ale při celiakii a alergii na lepek.
Tempeh
Nazývá se také "javánské maso" nebo "sójový hermelín". Připravuje se ze sójových bobů, ne však sýřením, ale fermentací. Díky tomu jsou obsažené bílkoviny a vláknina lépe stravitelné. Tempeh má specifickou chuť a vůni, kromě vysokého podílu bílkovin a vlákniny obsahuje vitamíny skupiny B a minerály (vápník, železo, hořčík). Využití je velmi široké (např. do polévek, omáček, rizot, ke špagetám, do salátů). Pokud chceme ochutnat tempeh poprvé, je vhodnější vyzkoušet např. uzený nebo marinovaný, přírodní si necháme na příště.
Robi maso
Jedná se o speciálně připravenou směs z pšeničné bílkoviny, červené řepy, vody a koření. Připomíná jatečné maso nejen podílem bílkovin, ale i svou konzistencí, vzhledem a chutí. Nicméně to vše bez negativních vlastností masa. Používáme obdobně jako maso - lze vařit, dusit, péct, smažit, grilovat nebo zapékat. Zastudena se hodí do salátů a pomazánek.
Luštěniny v našem jídelníčku
Komentáře
21. 1. 2023 14:45