Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím nahradit mléko do těsta? Poradíme mléčné i rostlinné náhražky mléka v těstě
Zdroj: Freepik

Mléko najdete v mnoha receptech na slaná i sladká těsta. Co dělat, když zvolíte recept, ve kterém je uvedeno mléko, které však zrovna došlo nebo ho z jakéhokoliv důvodu nechcete použít? To se dozvíte v tomto článku.

Mléko je jednou ze základních surovin, které má většinou každý po ruce. Používá se při vaření obědů, pečení moučníků, přípravě snídaní, ale chutná i jen tak samotné, a to jak studené, tak i horké. Někdy nám může dojít v ten nejméně vhodný okamžik.

Čím nahradit mléko do těsta

Naštěstí existují suroviny, za které je možné mléko v těstě jednoduše zaměnit:

  • Rostlinné alternativy mléka: Kravské mléko se dá lehce nahradit rostlinnými náhražkami, jako je například mléko ze sóji, mandlí, rýže a podobně. Tyto nápoje sice můžete pohodlně koupit v obchodě, zkuste si je ale připravit sami doma.
  • Smetana: Roli mléka v receptu hravě zastane i smetana. Tu s vyšším obsahem tuku můžete naředit trochou studené vody. I zde je možné sáhnout po rostlinných alternativách.
  • Jogurt: Další mléčný výrobek, který mléko dokáže nahradit, je jogurt, který těstu dodá vláčnost. Nejvíce vhodný je jogurt bílý, pokud však připravujete sladké těsto, můžete trochu experimentovat a vyzkoušet jogurt ochucený.
  • Podmáslí: Mléko v těstě lze také vyměnit za podmáslí. To často najdete jako náhražku mléka v kynutých těstech, nebojte se ho ale přidat i do těst litých, a to klidně i to ochucené.
  • Voda: Pokud žádnou z představených surovin doma nemáte, zachrání vás obyčejná voda. Tu můžete použít samotnou, lepší ale bude, přidáte-li do ní lžíci rozpuštěného másla.

Bez mléka můžete připravit i jeden z nejoblíbenějších a nejrychleji připravených moučníků - bábovku. Funkci mléka v receptu zastává podmáslí, díky kterému je bábovka krásně vláčná a rozplývá se na jazyku. Už se vám sbíhají sliny?

Komentáře

Další tipy a triky