Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drobenka, někdy i posypka nebo žmolenka, je částečně sypká směs, připravená z mouky, cukru a tuku. Používá se převážně na sladké koláče, které se jí posypou ještě před pečením, a vytváří na nich sladkou křupavou krustu.

Drobenka je korunou každého koláče, plněného ovocem, tvarohem, mákem, ořechym či marmeládou. Tvoří na ovoci krustu, která do sebe vpije přebytečnou šťávu, je křehká i křupavá a krásně sladká. Dá se mouka v drobence nahradit?

Čím nahradit mouku v drobence

Nejlepší je mouka, ale někdy se stane, že dojde nebo jen chceme nějakou změnu. Můžete vyzkoušet:

  • Strouhané ořechy, kokos nebo mandle
  • Rozdrcené sušenky nebo nastrouhaný perník
  • Ovesné i jiné vločky, drcené cornflakes
  • Náhrady mouky - kokosová, špaldová, ovesná

Pokud dáváte přednost žmolence z másla, rozpuštěného na pánvi, podívejte se na naše video:

 

Komentáře

Další tipy a triky