Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Kypřicí prášek do pečiva je už dlouho stálicí receptů všech možných moučníků. Máte chuť upéct nějaký moučník, všechny suroviny máte doma a jen prášek do pečiva chybí? Nebo vás snad po moučnících s kypřícím práškem pálí žáha či vám vadí jeho chuť v moučnících? Čím kypřící prášek nahradit?
Místo kypřícího prášku jedlá soda i vinný kámen
-
Jedlou sodou (soda bicarbona), která je několikrát silnější než klasický prášek do pečiva, proto ji do těsta není třeba dávat tolik, kolik tam patří kypřícího prášku (více sody automaticky nezaručí načechranější moučník). Soda je zásaditá surovina, která ke své reakci (produkci oxidu uhličitého) potřebuje kyselý (acidní) protějšek, kterým může být kysaný mléčný produkt (kefír, jogurt, podmáslí), citronová šťáva, med nebo třeba ocet. Na půl kilogramu mouky stačí čajová lžička jedlé sody. Při použití sody je velmi důležitá rychlost přípravy. K vývoji oxidu uhličitého dochází bezprostředně po styku s kyselou složkou, na rozdíl od prášku do pečiva, kde k tomu dochází až působením tepla v troubě.
-
Vinným kamenem, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě vína a je prodávaný pod názvem Kypřící prášek bez fosfátů (nebo Kypřící prášek s vinným kamenem). Je ale třeba dát ho do těsta o něco (cca 10 %) větší množství, než v případě klasického prášku do pečiva. Také je pak nutné dát těsto co nejdříve do trouby, protože vinný kámen v něm reaguje okamžitě.
-
Sodovkou (sifonem) - vodu v receptu, pokud je součástí, nahraďte co nejvíce perlivou sodovkou (čím více sycenou, tím lépe) – i ta obsahuje oxid uhličitý, který moučník nakypří.
Pomohou i našlehaná vejce
-
Našlehanými bílky - vyšleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh (na 1 bílek přidáme 1 lžíci ledové vody - bílek je schopen absorbovat vodu a při šlehání pak tato voda zvětší objem našlehaného sněhu a těsto je potom více kypřejší). S ušlehaným sněhem je nutno pracovat rychle a do těsta ho jen opatrně zabalit, abychom z něj nevymačkávali pracně vešlehaný vzduch. Těsto by mohlo klesnout a efekt již není takový, jaký bychom potřebovali.
-
Našlehanými žloutky - vždy na jeden žloutek přidáme při šlehání jednu lžíci vařící vody a žloutky šleháme, až se vytvoří světlá žloutková pěna. Do této pěny pak zašleháme med, cukr popř. javorový sirup a postupně vmícháme ostatní suroviny. Zcela nakonec do těsta lehce zabalíme tuhý sníh. Je-li žloutků více, musíme obsah jiných tekutin v těstě snížit o přidanou horkou vodu.
Alkohol nic nezkazí... v malých dávkách
-
Rumem (nebo brandy) - množství jednoho balíčku prášku do pečiva odpovídá přibližně 3 až 4 lžícím rumu. Těsto bude po upečení krásně kypré a zároveň i příjemně voňavé.
-
Stejně tak cukroví odlehčí mleté ořechy.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Voňavý jablečný perník podle Josefa Maršálka: Těsto nikdy nešlehejte, jen opatrně míchejte, radí cukrář
Cuketová bublanina s rybízem a skořicovou drobenkou překvapí svou vláčností a jemností. Připravená je za chvíli
Cukrářka Iveta Fabešová nabídla recept na bábovku z mléčné čokolády a říká: Je motivující, když „hobíci“ dohánějí profíky
Komentáře