Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím nahradit prášek do pečiva? Rady pro snadné pečení
Zdroj: Freepik

Prášek do pečiva, neboli kypřicí prášek, je kypřidlo, které uvolňováním bublinek oxidu uhličitého zvětšuje objem těsta a činí ho lehkým a nadýchaným. Prášek okamžitě reaguje s kapalinami v těstě, proto se spolu s moukou přidává až nakonec.

Některé moučníky nebo pečivo se bez kypřicího prášku neobejdou. Může se stát, že ho zapomeneme koupit a proto musíme experimentovat a prášek do pečiva nahradit jinými ingrediencemi. Poradíme vám, jak na to.

Čím nahradit kypřicí prášek

Můžeme použít sodu, droždí nebo si prášek vyrobit sami:

  • Připravíme si kyselinu citrónovou a sodu, které smícháme se škrobem (pohlcuje vlhkost) a uchováváme v chladu.
  • Také z jednoho dílů sody a dvou dílů vinného kamene připravíme prášek do pečiva, který uchováme ve vzduchotěsné nádobce.
  • Přidáním perlivé minerálky piškotové těsto nakypříme, ale musíme pracovat rychle. Nehodí se do tužších těst.

Náhražky prášku do pečiva můžete vyzkoušet při přípravě zakysaných lívanečků podle našeho videa - zaručeně se vám povedou:

 

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli