Čím nahradit ricottu? V dezertech pomůže i mascarpone, ale jsou ještě další možnosti
Používáte v kuchani ricottu? Pro ty, kteří by náhodou neznali - jde o chutný sýr s mnohostranným využitím v kuchyni. Klasická ricotta se vyrábí ze syrovátky, má měkkou, zrnitou konzistenci a svěží, sladkou mléčnou chuť. Je to čerstvý sýr a jako takový by měl být spotřebován během několika dnů - do předkrmů, hlavních jídel s těstovinami, na pizzu a masové koláče, do sýrových dipů, salátů nebo do moučníků a dezertů.
Ricotta je vynikajícím zdrojem živin, minerálů a vitamínů (A, B12) a má nižší nutriční hodnotu (nízký obsah tuku). Ne vždy ji máme doma po ruce, nebo ji nemůžeme sehnat a někdy je nutné se bez ní obejít, v receptu ji nahradit jinou surovinou.
Čím ricottu nahradit?
Velmi záleží na tom, ve kterém jídle budeme ricottu nahrazovat.
-
do různých těstovin s náplní z ricotty můžeme použít tvaroh
-
do omáček a podobných pokrmů můžeme místo ricotty použít stejné množství zakysané smetany a čím bude tučnější, jemnější (kvalitnější), tím lépe. Stejně tak použijeme zakysanou smetanu místo ricotty do moučníků.
-
v dezertech nebo do pomazánek použijeme místo ricotty vyšlehanou šlehačku
-
ve slaných jídlech a slaných dezertech ricottu nahradí kvalitní smetanový (krémový) sýr
-
v dezertech je možno místo ricotty použít mascarpone, které před použitím lehce našleháme. Je třeba počítat s tím, že je mascarpone tučnější než ricotta.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Lasagne z jedné pánve jsou hitem internetu: Nepotřebujete na ně bešamel, přitom báječně chutnají a hotové jsou do půl hodiny
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Čím nahradit rýžový ocet? Úplně nahradit nejde, ale poradíme vám, jak jídlo dochutit
Komentáře