Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím nahradit ricottu? V dezertech pomůže i mascarpone, ale jsou ještě další možnosti

Používáte v kuchani ricottu? Pro ty, kteří by náhodou neznali - jde o chutný sýr s mnohostranným využitím v kuchyni. Klasická ricotta se vyrábí ze syrovátky, má měkkou, zrnitou konzistenci a svěží, sladkou mléčnou chuť. Je to čerstvý sýr a jako takový by měl být spotřebován během několika dnů - do předkrmů, hlavních jídel s těstovinami, na pizzu a masové koláče, do sýrových dipů, salátů nebo do moučníků a dezertů.

Ricotta je vynikajícím zdrojem živin, minerálů a vitamínů (A, B12) a má nižší nutriční hodnotu (nízký obsah tuku). Ne vždy ji máme doma po ruce, nebo ji nemůžeme sehnat a někdy je nutné se bez ní obejít, v receptu ji nahradit jinou surovinou.

Čím ricottu nahradit?

Velmi záleží na tom, ve kterém jídle budeme ricottu nahrazovat.

  • do různých těstovin s náplní z ricotty můžeme použít tvaroh

  • do omáček a podobných pokrmů můžeme místo ricotty použít stejné množství zakysané smetany a čím bude tučnější, jemnější (kvalitnější), tím lépe. Stejně tak použijeme zakysanou smetanu místo ricotty do moučníků.

  • v dezertech nebo do pomazánek použijeme místo ricotty vyšlehanou šlehačku

  • ve slaných jídlech a slaných dezertech ricottu nahradí kvalitní smetanový (krémový) sýr

  • v dezertech je možno místo ricotty použít mascarpone, které před použitím lehce našleháme. Je třeba počítat s tím, že je mascarpone tučnější než ricotta.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky