Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýžový ocet se vyrábí z rýžového vína, které kvašením fermentuje do podoby octa. Hotový ocet má jemnou sladkokyselou chuť, která se hojně využívá při přípravě asijských jídel, sushi a také do salátových zálivek.

Rýžový ocet je k dostání v každém hypermarketu nebo tam, kde se dají koupit asijské potraviny. Někdy se stane, že ocet neseženeme a musíme ho nahradit něčím, co má podobnou chuť - třeba jiným druhem octa. Poradíme vám s výběrem.

Čím nahradíme rýžový ocet

Rýžový ocet nemůže nic nahradit, jeho chuti se můžeme pouze přiblížit:

  • Jablečný ocet - smícháme 1 lžičku cukru s 0,5 lžičkou soli, 1 lžicí jablečného octa a 3 lžícemi vody. Směs pomalu zahříváme do rozpuštění cukru a soli. Nevaříme!
  • Hroznový ocet - zahříváme 3 lžičky cukru, 1 lžičku soli a 4 lžíce červeného hroznového octa, dokud se vše nerozpustí. Směs nesmí projít varem.
  • Bílý vinný ocet - 4 lžíce olivového oleje a 4 lžíce 6% octa smícháme s 1 lžicí medu a špetkou pepře. Směs důkladně vyšleháme metličkou.
  • Citrónová šťáva - zahřejeme 2 lžíce vody a 2 lžíce citrónové šťávy s 1 lžičkou cukru a 1 lžičkou soli. Pečlivě mícháme do rozpuštění. Pozor, nevaříme!
  • Sójová omáčka - 50 ml sójové omáčky a 50 ml 6% octa smícháme s polovinou lžičky krystalového cukru a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.

Rýžový ocet nenahrazujte obyčejným octem, s kterým nikdy nemůžete dosáhnout kýženého výsledku, protože je příliš výrazný a ostrý. Nepomůžeme si ani balzamikovým octem, který se do sushi vůbec nehodí.

Další tipy a triky