Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strouhanka se vyrábí mletím suchého bílého pečiva, tedy rohlíků nebo housek. Vyrobit se dá nastrouháním na struhadle nebo rozemletím v mlýnku či v mixéru. Při obalování řízků se pak dá nahradit zdravějšími, ale i méně zdravými surovinami.

Obalovaný řízek v trojobalu a následně usmažený na oleji se řadí mezi naše nejoblíbenější jídla. K jeho obalování potřebujeme pouze hladkou mouku, rozšlehané vajíčko a strouhanku - ta se však dá připravit i z jiných surovin.

Čím nahradit strouhanku při obalování řízků

Možností jak nahradit strouhanku při obalování řízků je hned několik. Můžeme ji nahradit úplně nebo jen z části.

  • V posledních letech se v regálech obchodů objevuje japonská strouhanka, nazývaná panko strouhanka. Vyrábí se ze světlého chleba a při smažení neabsorbuje tolik oleje jako běžná strouhanka, výsledný pokrm je tedy méně kalorický.
  • V mnoha receptech nyní najdeme řízky obalované ve směsi z kukuřičných lupínků. Ty můžeme rozmačkat v ruce, rozmixovat v mixéru nebo vložit do uzavíratelného sáčku a nadrtit válečkem. Kromě lupínků je možné řízky také obalit v kukuřičné strouhance.
  • Zdravější možností je použít ovesné nebo kukuřičné vločky. Ty lze lehce nadrtit nebo nechat v celku. Vhodné je jejich ochucení oblíbenými bylinkami.
  • Strouhanku můžeme nahradit také mandlovými lupínky. Možné je jimi nahradit pouze část a v základu ponechat klasickou, panko či kukuřičnou strouhanku. Zajímavou variantou jsou také sezamová semínka.
  • Možná neobvyklé je zkusit obalit řízky ve strouhaném kokosu, do kterého můžeme přidat například nasekané arašídy nebo jiné oříšky podle naší chuti. Kokos však můžeme klidně vynechat a řízek obalit pouze v oříšcích.
  • Nejméně zdravou variantou jsou bramborové chipsy  nebo kukuřičné nachos. Ty stejně jako kukuřičné lupínky musíme před použitím nadrtit, avšak vzhledem k jejich křehkosti to půjde snadno i rukou.

Připravte si k obědu kuřecí křupavé řízky z trouby a místo obyčejné strouhanky vyzkoušejte některou ze surovin z našich tipů.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky