Čím nahradit vejce při pečení moučníků. Většinu ingrediencí máte doma
Používání vajec při pečení moučníků je důležité, ale zase ne tak, abychom se bez nich neobešli. Ve sladkém pečení jsou nenahraditelná při přípravě piškotů a třených těst, naopak v kynutých a listových těstech nejsou potřeba.
Pokud jsme zapomněli koupit vejce, nemusíme panikařit. Jsou recepty, ve kterých se dá vejce nahradit surovinou, která mu dodá potřebné vlastnosti - vláčnost, soudržnost, vitamíny nebo barvu. Poradíme vám několik takových ingrediencí.
Čím nahradit vejce v moučníku
Nezapomínejme na to, že použitou ingrediencí získá pokrm jinou příchuť:
- Zralý banán nebo strouhaná jablka dodají těstu kromě vláčnosti i sladkost - proto je využíváme při přípravě zdravé nebo dětské stravy.
- Chia semínka a lněná semínka rozmixujeme a namočíme - pak přidáme do těsta, které získá potřebnou konzistenci i vláčnost.
- Mák, mleté ořechy a mandle udělají tu samou službu jako semínka - moučník bude soudržný, vláčný a nadýchaný.
- Ovesné nebo jiné vločky můžeme použít celé, jemné nebo umleté - těsto s nimi je chutné a spolu s oříšky a ovocem krásně vláčné.
- Mleté vařené luštěniny nebo luštěninové mouky nahradí vejce s naprostým přehledem - volíme fazole, cizrnu, červenou čočku.
- Pudinkový prášek s olejem zabrání vysušení moučníku, ke kterému dojde, pokud vynecháme vejce.
Kromě uvedených náhražek vajec můžeme použít škrob smíchaný s vodou, kypřicí prášek do pečiva, kousek tvarohu nebo jogurt. Pokud jen zapomeneme koupit vejce, smícháme těsto s majonézou, která zajistí úžasnou vláčnost moučníku.
Komentáře