Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím nahradit vejce při pečení moučníků. Většinu ingrediencí máte doma
Zdroj: Freepik

Používání vajec při pečení moučníků je důležité, ale zase ne tak, abychom se bez nich neobešli. Ve sladkém pečení jsou nenahraditelná při přípravě piškotů a třených těst, naopak v kynutých a listových těstech nejsou potřeba.

Pokud jsme zapomněli koupit vejce, nemusíme panikařit. Jsou recepty, ve kterých se dá vejce nahradit surovinou, která mu dodá potřebné vlastnosti - vláčnost, soudržnost, vitamíny nebo barvu. Poradíme vám několik takových ingrediencí.

Čím nahradit vejce v moučníku

Nezapomínejme na to, že použitou ingrediencí získá pokrm jinou příchuť:

  • Zralý banán nebo strouhaná jablka dodají těstu kromě vláčnosti i sladkost - proto je využíváme při přípravě zdravé nebo dětské stravy.
  • Chia semínka a lněná semínka rozmixujeme a namočíme - pak přidáme do těsta, které získá potřebnou konzistenci i vláčnost.
  • Mák, mleté ořechy a mandle udělají tu samou službu jako semínka - moučník bude soudržný, vláčný a nadýchaný.
  • Ovesné nebo jiné vločky můžeme použít celé, jemné nebo umleté - těsto s nimi je chutné a spolu s oříšky a ovocem krásně vláčné.
  • Mleté vařené luštěniny nebo luštěninové mouky nahradí vejce s naprostým přehledem - volíme fazole, cizrnu, červenou čočku.
  • Pudinkový prášek s olejem zabrání vysušení moučníku, ke kterému dojde, pokud vynecháme vejce. 

Kromě uvedených náhražek vajec můžeme použít škrob smíchaný s vodou, kypřicí prášek do pečiva, kousek tvarohu nebo jogurt. Pokud jen zapomeneme koupit vejce, smícháme těsto s majonézou, která zajistí úžasnou vláčnost moučníku.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli