Čím nahradit vejce v knedlíku? I bez nich připravíte přílohové i ovocné knedlíky
Knedlíky, ať už sladké či slané, kynuté či bramborové, mají v české kuchyni široké využití. Slouží nejen jako příloha, ale i jako hlavní chod a sladká tečka na závěr. Někdy se však může stát, že nám došla vejce. Poradíme, co s tím.
Vejce patří mezi suroviny, bez kterých se při pečení a vaření často neobejdeme. Jejich primárním úkolem v těstě je propojit všechny ostatní ingredience, případně těsto nakypřit. Tuto funkci však mohou zastat i jiné suroviny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím nahradit vejce v knedlíku
Máme hned několik možností, jak vejce v knedlících nahradit. Záleží však na tom, jaký knedlík připravujeme.
- V kynutém přílohovém knedlíku se vejce nejjednodušeji nahradí jednou až dvěma lžícemi rostlinného oleje. Že je knedlík bez vajec, to nikdo neodhalí.
- Stejně tak vejce můžeme zaměnit za olej i v bramborovém knedlíku. Lze ho ale udělat pouze z mouky, krupice, brambor a soli.
- Olej, případně změklé máslo, zastane funkci vajíčka také v oblíbeném karlovarském knedlíku.
- I v houskovém knedlíku můžeme vejce úplně vynechat, lepší je ho ale zaměnit za bílý jogurt, díky kterému bude knedlík krásně vláčný.
- Ve sladkých knedlících máme více možností, jak vejce nahradit. Jedno vejce zastane polovina přezrálého rozmačkaného banánu nebo zhruba pět lžic jablečného pyré.
- Do ovocných knedlíků se místo vejce také skvěle hodí vrchovatá lžíce luštěninové mouky smíchaná se lžící studené vody. Vhodná je zejména mouka cizrnová, případně vanilková hraška.
- Stejně tak vrchovatá lžíce pudinkového prášku smíchaná se lžíci oleje bude ve vašich oblíbených knedlících fungovat jako pojidlo.
- Tři lžíce arašídového másla zastanou nejen funkci vejce, ale sladkým knedlíkům dodají zajímavou a netradiční příchuť.
Dnes se dá najít mnoho receptů na sladké knedlíky bez vajec. Snad nejjednodušší recept na knedlíky z měkkého tvarohu, hrubé mouky a špetky soli jsme pro vás zpracovali ve formě videoreceptu. Přejeme, ať vám knedlíky chutnají.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak rychle nechat změknout máslo? Máme pro vás tři osvědčené vychytávky
Přezrálé banány jako skvělá surovina na pečení: Upéct z nich můžeme voňavou bábovku, klasický chlebíček i jednoduché lívance
Pudinkový prášek má mnoho možností využití: Hodí se do moučníků i k mytí oken
Komentáře