Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky, ať už sladké či slané, kynuté či bramborové, mají v české kuchyni široké využití. Slouží nejen jako příloha, ale i jako hlavní chod a sladká tečka na závěr. Někdy se však může stát, že nám došla vejce. Poradíme, co s tím.

Vejce patří mezi suroviny, bez kterých se při pečení a vaření často neobejdeme. Jejich primárním úkolem v těstě je propojit všechny ostatní ingredience, případně těsto nakypřit. Tuto funkci však mohou zastat i jiné suroviny.

Čím nahradit vejce v knedlíku

Máme hned několik možností, jak vejce v knedlících nahradit. Záleží však na tom, jaký knedlík připravujeme.

  • V kynutém přílohovém knedlíku se vejce nejjednodušeji nahradí jednou až dvěma lžícemi rostlinného oleje. Že je knedlík bez vajec, to nikdo neodhalí.
  • Stejně tak vejce můžeme zaměnit za olej i v bramborovém knedlíku. Lze ho ale udělat pouze z mouky, krupice, brambor a soli.
  • Olej, případně změklé máslo, zastane funkci vajíčka také v oblíbeném karlovarském knedlíku.
  • I v houskovém knedlíku můžeme vejce úplně vynechat, lepší je ho ale zaměnit za bílý jogurt, díky kterému bude knedlík krásně vláčný.
  • Ve sladkých knedlících máme více možností, jak vejce nahradit. Jedno vejce zastane polovina přezrálého rozmačkaného banánu nebo zhruba pět lžic jablečného pyré.
  • Do ovocných knedlíků se místo vejce také skvěle hodí vrchovatá lžíce luštěninové mouky smíchaná se lžící studené vody. Vhodná je zejména mouka cizrnová, případně vanilková hraška.
  • Stejně tak vrchovatá lžíce pudinkového prášku smíchaná se lžíci oleje bude ve vašich oblíbených knedlících fungovat jako pojidlo.
  • Tři lžíce arašídového másla zastanou nejen funkci vejce, ale sladkým knedlíkům dodají zajímavou a netradiční příchuť

Dnes se dá najít mnoho receptů na sladké knedlíky bez vajec. Snad nejjednodušší recept na knedlíky z měkkého tvarohu, hrubé mouky a špetky soli jsme pro vás zpracovali ve formě videoreceptu. Přejeme, ať vám knedlíky chutnají.

Komentáře