Čím naplnit slané záviny? Masem, zeleninou, sýrem, vejci nebo jejich kombinacemi
Slané záviny jsou velké závitky, jejichž tělo tvoří nějaký druh těsta - na rozdíl od rolád, které mohou být také z masa či ze zeleniny. Do závinů lze zabalit náplně a nádivky, které spolu s těstem tvoří vydatné a chutné jídlo.
Záviny nejsou jen makové, ořechové nebo jablečné. Mohou mít i slané náplně, takže neslouží jako moučník ke kávě, ale spíše jako večeře nebo občerstvení pro hosty. Záviny se připravují z kynutého, listového, bramborového nebo taženého těsta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké náplně se hodí do slaných závinů
Nebojme se experimentovat - možná se nám podaří objevit něco dobrého:
- Zdravá zelenina - použijeme listový špenát, dušené nebo kysané zelí, kapustu, cibuli, cuketu, papriky, rajčata, pórek a jinou zeleninu.
- Maso a uzeniny jsou oblíbenou náplní - do náplně přidáme plátky šunky, celé klobásky, slaninu, škvarky, mleté maso nebo zbytky masa pečeného.
- Sýry a tvaroh připravíme i naslano. Kromě plátkového a tvrdého sýra jsou vhodné sýry aromatické, čerstvé a přírodní, které ochutíme zelenými bylinkami.
- Míchaná vejce jsou spolu s masem a zeleninou hojně používaná k plnění závinů. Můžeme je ochutit zelenými natěmi, cibulí, zeleninou a slaninou.
- Kombinace surovin - nejoblíbenější je zelí se sýrem a slaninou, čerstvé sýry se špenátem a zelenými natěmi nebo míchaná vajíčka se škvarky.
Na plát těsta naneseme náplň, svineme ho a závin přeneseme na plech. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a upečeme.
Chybí vám inspirace na přípravu výborných slaných závinů? V našem videu se můžete podívat hned na pět z nich:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře