Čím ochutit rýži? Dobře nám radily naše babičky a inspiraci najdeme i v zahraničí
Rýže je báječná příloha, oblíbená mezi dětmi i dospělými. Dá se kombinovat s různými surovinami a pokaždé je ve výsledku trochu jiná. Odlišné chuti dosáhneme také použitím různých druhů rýže. Rýži je možné ochutit před vařením, ale také po uvaření. Pro začátečníky máme tipy, jak dosáhnout výtečně ochucené rýže.
Rýže sama o sobě má sice nevýraznou, ale příjemnou chuť, proto ji stačí osolit, když ji připravujeme naslano, nicméně její chuť bude ještě lepší, když ji vhodně a zajímavě ochutíme. Můžeme se inspirovat postupy našich maminek a babiček, ale také se vyplatí trochu experimentovat nebo hledat nápady v kuchyni jiných národů.
Jak ochutit rýži při vaření
Máme pro vás několik osvědčených tipů:
- Koření: Báječnou možností je přidat do vody, ve které se rýže vaří, oblíbené koření. Používá se především hřebíček, ale můžete přidat i trochu kurkumy, ta dá rýži jemnou barvu, nebo rovnou kari, které rýži ochutí více. Vyzkoušejte také kousek skořice nebo bobkový list.
- Bylinky: Zvolte si oblíbené bylinky, které se budou hodit k výslednému pokrmu a dají rýži příjemnou chuť. Vhodnou volbou je např. tymián nebo rozmarýn.
- Cibule: Při vaření lze přidat rozkrojenou cibuli, po uvaření ji z hrnce vyndejte.
- Vývar: Pokud si přejete rýži s výraznější chutí, uvařte ji místo ve vodě ve vývaru. Použít můžete masový (např. hovězí či kuřecí) nebo také zeleninový.
- Kokosové mléko: Přidává se při vaření asijských pokrmů.
Jak ochutit uvařenou rýži
Uvařenou rýži můžete doplnit, vylepšit a ochutit čerstvými bylinkami (např. petrželkou, libečkem, bazalkou), nakrájenými olivami, trochou citronové šťávy, uvařenou zeleninou (především krásně barevnou) a orestovanou cibulkou. Výbornou chuť dávají rýži nejrůznější omáčky a pokud rýži na talíři posypete strouhaným sýrem, hned bude ještě lákavější.
Jak ochutit rýžovou kaši
Rýžová kaše je výtečná v úpravě nasladko a při jejím servírování se nabízí celá řada možností k ochucení. Kaši lze na talíři vylepšit skořicí, kakaem, kokosem, mletými ořechy, semínky, rozinkami a čerstvým ovocem. K přislazování je velmi vhodný med, který báječně nahradí obyčejný cukr, oblíbené jsou také různé sladké sirupy.
Rýže je žádanou přílohou k pokrmům, její použití je velmi univerzální. A jak připravenou máte nejraději rýži u vás doma? Budeme rádi, když nám své tipy a rady napíšete.
Komentáře