Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec je tradiční sladký moučník, pečený o Velikonocích, který dokonale voní po másle, rozinkách a mandlích. Těsto se zadělává na Bílou sobotu ráno, aby byly mazance připravené k nedělnímu svatému pomazání i k snídani.

Velikonoční mazanec připravujeme ze sladkého kynutého těsta. Formování mazance je velmi jednoduché, stačí vytvarovat větší bochánek, který posypeme plátky mandlí a nařízneme uprostřed křížek jako připomenutí Kristovy oběti.

Čím potírat mazanec 

Vytvarované bochánky z kynutého těsta necháme dostatečně nakynout v teple, přikryté utěrkou. Správně vykynuté mazance poznáme tak, že po lehčím zatlačení prstem se těsto vrací zpět.

  • Potírání mazance před pečením: Před samotným pečením vykynuté bochánky potřeme žloutkem nebo také celým vejcem a posypeme plátky mandlí.
  • Potírání mazance po upečení: Jakmile vytáhneme z trouby upečené mazance, potřeme je rozpuštěným máslem s kapkou rumu. Mazance budou báječně lesklé, křupavé a také voňavé po másle s rumem.

Připravit velikonoční kynutý mazanec není vůbec nic těžkého, přesto vám s tím může pomoci tento videorecept, se kterým to lehce zvládnete.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli