Čím potřít mazanec, aby se jeho povrch leskl? Potřebovat budeme vejce i máslo
Mazanec je tradiční sladký moučník, pečený o Velikonocích, který dokonale voní po másle, rozinkách a mandlích. Těsto se zadělává na Bílou sobotu ráno, aby byly mazance připravené k nedělnímu svatému pomazání i k snídani.
Velikonoční mazanec připravujeme ze sladkého kynutého těsta. Formování mazance je velmi jednoduché, stačí vytvarovat větší bochánek, který posypeme plátky mandlí a nařízneme uprostřed křížek jako připomenutí Kristovy oběti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím potírat mazanec
Vytvarované bochánky z kynutého těsta necháme dostatečně nakynout v teple, přikryté utěrkou. Správně vykynuté mazance poznáme tak, že po lehčím zatlačení prstem se těsto vrací zpět.
- Potírání mazance před pečením: Před samotným pečením vykynuté bochánky potřeme žloutkem nebo také celým vejcem a posypeme plátky mandlí.
- Potírání mazance po upečení: Jakmile vytáhneme z trouby upečené mazance, potřeme je rozpuštěným máslem s kapkou rumu. Mazance budou báječně lesklé, křupavé a také voňavé po másle s rumem.
Připravit velikonoční kynutý mazanec není vůbec nic těžkého, přesto vám s tím může pomoci tento videorecept, se kterým to lehce zvládnete.
Komentáře