Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sekaná patří k oblíbeným rodinným obědům, na kterých si mohou pochutnat všichni členové rodiny. Je šťavnatá, vláčná a téměř sama se rozplývá v ústech. Někdy však při její přípravě tápeme, zda ji potírat a čím.

Existuje nespočet obměn sekané - můžete do ní přidat ovadlou zeleninu, zbytky pečeného či vařeného masa, ale také ji můžete naplnit vejci, párkem a kyselými okurkami. Neméně podstatné pak je její potírání, které bývá někdy opomíjeno.

Čím potírat sekanou před pečením

K potření sekané nepotřebujete žádné speciální ingredience, nejspíš máte všechny doma - a neustále po ruce. Podívejte se s námi, čím potírat šišky sekané.
  1. Nejověřenější variantou je potřít sekanou vodou, respektive tvarovat šišky namočenýma rukama. Tím předejdete nevzhlednému popraskání sekané.
  2. Potření sekané rozšlehaným vejcem zabraňuje jejímu prasknutí a podpoříte tím tmavou a lesklou kůrku. Použít lze celá vejce, ale i pouze zbylý bílek či žloutek.
  3. Sekanou před pečením lze bez obav potřít také olejem - ten způsobuje chutně křupavou kůrčičku, které však docílíte i odkrytím sekané ke konci pečení.
  4. Oblíbenou ingrediencí k potírání sekané je hořčice. Máte-li doma jen výraznější hořčice, buďte bez obav - potřít ji můžete jakýmkoliv druhem, který vám chutná. Mnozí pak sekanou potřenou hořčicí ještě navíc obalují ve strouhance.
  5. Ani různým směsím koření či marinád se nemusíte vyhýbat, i když správně ochucená sekaná nepotřebuje nic "navíc". Vyzkoušíte sekanou v hořčičné směsi?
  6. Tip: Nezapomínejte na pravidelné polévání i podlévání sekané výpekem - v případě jeho nedostatku sekanou lehce podlijte vodou, vývarem či pivem.
Věděli jste, že sekaná se dá připravit také s uzeným masem? My vám však přinášíme inspiraci na domácí pečenou sekanou z masa mletého, kterou hravě zvládnete připravit díky názornému videoreceptu z naší dílny. Věříme, že se povede i vám.

Komentáře