Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka patří k těm nejoblíbenějším omáčkám naší kuchyně, milují ji děti i dospělí. Chutná nám nejvíce, když je příjemně sladká, ale i lehce kyselá. Závěrečné ochucení této omáčky dá někdy začínajícím hospodyňkám zabrat a ne vždy se povede přesně podle jejich představ.

Základem rajské omáčky mohou být čerstvá vyzrálá rajčata, ale stačí také koupená nebo domácí pasírovaná rajčata, hustá rajčatová šťáva, 100% rajčatový džus nebo jen rajský protlak. Cílem je dosáhnout pěkné a výrazné barvy a lahodné chuti. Hotovou omáčku lze podávat na různé způsoby, výbornou přílohou jsou knedlíky, těstoviny, rýže i třeba bulgur. Pokrm můžeme doplnit hovězím masem, chutným karbanátkem, masovými kuličkami, plněnou paprikou nebo strouhaným sýrem.

Jak osladit rajskou omáčku

Stejně jako je mnoho variant rajské omáčky - každá hospodyňka si ji vaří tak trochu po svém, tak je i více možností, jak ji osladit. Poradíme vám ty nejjednodušší.

  • Rajskou omáčku snadno osladíme cukrem, můžeme použít krystal, krupici, případně i práškový cukr. Práškový cukr používáme v situacích, kdy se krystal hůře rozpouští, ale v omáčce se rozpustí snadno, proto je krystal naprosto vyhovující.
  • Pokud použijeme třtinový cukr, je třeba počítat s jeho výraznou chutí, která ovlivní chuť hotové omáčky.
  • Výbornou alternativou k dochucení rajské omáčky je také med. Přidáváme ho až na konci vaření, zbytečně dlouho ho nevaříme. Oslazení omáčky je dobrou příležitostí, jak využít zbývající med ve sklenici (už se těžko vybírá lžící) - jednoduše do sklenic dáme trochu rajské omáčky a po chvíli omáčku vrátíme zpět do hrnce. Lesní med má výraznější chuť, na dochucování se lépe hodí světlý - s nevýraznou chutí.
  • Na přislazení rajské omáčky můžete použít také karamel.
  • Rajskou omáčku doslazujeme podle chuti, někdo má rád sladší, jiný méně. Jakmile trochu přisladíme, omáčku dobře zamícháme a chvíli počkáme, teprve pak ochutnáme - chvíli to trvá, než se sladká chuť v omáčce projeví.
  • Lepší je přislazovat po lžičkách než po lžících. Raději nejprve osladíme jen trochu a podle potřeby ještě přisladíme. Je to lepší, než když slazení ve spěchu přeženeme.
  • Omáčku osladí i použití některých ingrediencí (např. rajského protlaku nebo kečupu), ve kterých je cukr obsažený, i na to je potřeba pamatovat.
Oblíbený recept na rajskou omáčku můžete zhlédnou v následujícím videu:

Správná chuť rajské omáčky, to ale není jen o cukru, jde také o koření, sůl a mírnou kyselost. Podívejte se, jak uvařit a ochutit tu nejlepší rajskou jako od maminky.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky