Čím se osvěžit v létě? Máme pro vás tipy na potraviny, které ochladí organismus
V parném létě hledáme způsoby, jakými se můžeme osvěžit. Podvědomě si také vybíráme ta jídla, která nás osvěží i vnitřně. Jídel s chladivým efektem je mnoho a nemáme na mysli zmrzliny a nápoje s obsahem ledu. Které tedy?
Zmrzliny a ledové tříště nás samozřejmě osvěží také, ale ve většině případů obsahují mnoho cukru. A protože bychom si konzumaci cukru měli hlídat, sepsali jsme přehled dalších potravin, které mají chladící účinky. Některé vás jistě překvapí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se v létě zchladit
Ideální kombinací je chlazení těla zevnitř i zvenku, tedy relax u vody a žádné přetěžování organismu. Důsledně bychom také měli dbát na dostatečný příjem tekutin, nejlépe čisté vody.
- Dobrou volbou je ovoce, především pak citrusy mají zchlazující účinek. Dále také jablka, hrušky, ananas nebo třeba oblíbený meloun.
- Co se týká zeleniny, tak mají chladící účinek především okurky, rajčata, listová zelenina, lilky nebo cukety.
- Příjemně nás ochladí také jogurt, který můžeme doplnit o výše zmíněné ovoce.
- Pokud je to možné, pak v létě jíme potraviny syrové, případně jen s minimální tepelnou úpravou. Mnohdy stačí jen krátké podušení v páře.
- Dejte přednost zeleninovým, ovocným a těstovinovým salátům před těžkým a sytým jídlem, po kterém se budete cítit unavení a vyčerpaní.
Oblíbeným salátem, který nahradí hlavní chod, je Caesar salát. I ten má několik variant a obměn. My vám v následujícím videoreceptu přinášíme návod, jak si jej v pohodlí domova připravit.
Komentáře