Čím vylepšit piškotové těsto: Použijte čokoládu, ořechy nebo rum a výsledek bude dokonalý
Těsto na dorty, zákusky a řezy nemusí být jen světlé. Podle toho, co do těsta přidáme, připravíme korpus kakaový, ořechový, duhový nebo mramorovaný. Dort může mít různé příchutě, různobarevné vrstvy i konzistenci.
Světlý nebo čokoládový dort je klasikou, která je v cukrařině nejvíce oblíbená. Co takhle ozvláštnit korpus jinou chutí nebo přidáním zvláštních ingrediencí do těsta, které způsobí, že korpus po rozkrojení bude mít zajímavý dekor?
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct piškotový korpus s různými příchutěmi
Část mouky stačí nahradit jinou ingrediencí.
- Přidáním kakaového prášku získáme tmavý dort. Čím více kvalitního kakaa, tím je dort tmavší. Místo kakaa můžeme přilít rozpuštěnou čokoládu a dostaneme čokoládový dort. Pozor - pokud použijeme více než 50 % kakaa místo mouky, bude dort nízký.
- Náhradou mouky mletými ořechy získáme ořechový korpus. Ořechy zároveň dodají těstu tuk, takže můžeme klidně z receptu vynechat polovinu másla. Ořechy používáme vlašské, lískové, pekanové, arašídy, kešu nebo mandle.
- Použitím mletého máku dostaneme makový dort. V tomto případě můžeme nahradit mákem všechnu mouku nebo jen její část. Kávový dort zase připravíme přidáním hodně silné kávy do těsta.
- Strouhaný kokos miluje spousta lidí. Kokosový dort je trochu sušší, proto volíme máslový, vanilkový nebo kokosový krém, který dort zvláční.
- Vláčné zdravé dorty můžeme připravit přidáním jablek, banánů, strouhané mrkve nebo cukety. Tyto korpusy jsou nižší, ale plné šťávy, proto se k nim hodí lehký smetanový nebo tvarohový krém.
Jak ochutit samotný korpus
- Světlý korpus ozdobíme vsypáním čokoládových peciček nebo barevného máčku, který dodá hotovému korpusu duhový pigment.
- Kousky kandovaného ovoce, naložených višní, rozinek nebo citronátu oživí fádní chuť piškotu. Použít můžeme i lyofilizované ovoce (sušené mrazem), drobné lentilky nebo nadrobno pokrájené čerstvé ovoce.
- Do těsta můžeme přidat citrónovou nebo pomerančovou šťávu, ovocný sirup i sladký alkohol - griotku, rum, vaječný koňak, portské víno. Alkohol se pečením odpaří, takže dort můžeme podávat i dětem.
- Zvláštní místo patří vanilce, hlavně zrníčkům z vanilkového lusku. Vanilka je klasickým ochucovadlem s velmi širokou škálou použití.
Sladké drobečky
Přinášíme vám video-recept na Schwarzwaldský višňový dort, který obsahuje čokoládu, višně, višňový sirup i šlehačku a patří mezi nejznámější dorty vůbec:
Komentáře