Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těsto na dorty, zákusky a řezy nemusí být jen světlé. Podle toho, co do těsta přidáme, připravíme korpus kakaový, ořechový, duhový nebo mramorovaný. Dort může mít různé příchutě, různobarevné vrstvy i konzistenci.

Světlý nebo čokoládový dort je klasikou, která je v cukrařině nejvíce oblíbená. Co takhle ozvláštnit korpus jinou chutí nebo přidáním zvláštních ingrediencí do těsta, které způsobí, že korpus po rozkrojení bude mít zajímavý dekor? 

Jak upéct piškotový korpus s různými příchutěmi

Část mouky stačí nahradit jinou ingrediencí.

  • Přidáním kakaového prášku získáme tmavý dort. Čím více kvalitního kakaa, tím je dort tmavší. Místo kakaa můžeme přilít rozpuštěnou čokoládu a dostaneme čokoládový dort. Pozor - pokud použijeme více než 50 % kakaa místo mouky, bude dort nízký.
  • Náhradou mouky mletými ořechy získáme ořechový korpus. Ořechy zároveň dodají těstu tuk, takže můžeme klidně z receptu vynechat polovinu másla. Ořechy používáme vlašské, lískové, pekanové, arašídy, kešu nebo mandle. 
  • Použitím mletého máku dostaneme makový dort. V tomto případě můžeme nahradit mákem všechnu mouku nebo jen její část. Kávový dort zase připravíme přidáním hodně silné kávy do těsta.
  • Strouhaný kokos miluje spousta lidí. Kokosový dort je trochu sušší, proto volíme máslový, vanilkový nebo kokosový krém, který dort zvláční.
  • Vláčné zdravé dorty můžeme připravit přidáním jablek, banánů, strouhané mrkve nebo cukety. Tyto korpusy jsou nižší, ale plné šťávy, proto se k nim hodí lehký smetanový nebo tvarohový krém.

Jak ochutit samotný korpus

Jakýkoli korpus se dá vylepšit ingrediencí, která mu dodá lepší chuť:
  • Světlý korpus ozdobíme vsypáním čokoládových peciček nebo barevného máčku, který dodá hotovému korpusu duhový pigment.
  • Kousky kandovaného ovoce, naložených višní, rozinek nebo citronátu oživí fádní chuť piškotu. Použít můžeme i lyofilizované ovoce (sušené mrazem), drobné lentilky nebo nadrobno pokrájené čerstvé ovoce.
  • Do těsta můžeme přidat citrónovou nebo pomerančovou šťávu, ovocný sirup i sladký alkohol - griotku, rum, vaječný koňak, portské víno. Alkohol se pečením odpaří, takže dort můžeme podávat i dětem.
  • Zvláštní místo patří vanilce, hlavně zrníčkům z vanilkového lusku. Vanilka je klasickým ochucovadlem s velmi širokou škálou použití.

Sladké drobečky

Při pečení ořechového dortu zjistěte, jestli někdo z hostů nemá alergii na ořechy. I malý kousek oříšku může způsobit, že místo příjemného posezení s přáteli nebo rodinou strávíte čas na pohotovosti.

Přinášíme vám video-recept na Schwarzwaldský višňový dort, který obsahuje čokoládu, višně, višňový sirup i šlehačku a patří mezi nejznámější dorty vůbec:

 

Komentáře

Další tipy a triky