Čím zahustit, když nemám mouku? Aby nás polévky a omáčky zasytily, musí být vydatné
Tím nejobvyklejším způsobem, jak zahustit polévky nebo omáčky, je použít bílou mouku, a to buď ve formě zásmažky, suché jíšky nebo záklechtky. A co když mouku zrovna nemáme nebo ji nechceme používat? Poradíme si i bez ní.
Polévky máme rádi hustší a vydatné, a přestože k některým se mouka na zahuštění hodí, do mnoha naopak chuťově není vhodná. V takových případech také použijeme na zahuštění jiné suroviny - leckdy máme polévku místo hlavního jídla, tak musí být vydatná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zahustit bez mouky
Máme pro vás několik tipů:
- Část zeleniny v polévce můžeme rozmixovat nebo propasírovat přes cedník, polévka se krásně zahustí.
- To samé platí pro luštěniny - můžeme např. rozmixovat část čočky v čočkové polévce. Velmi dobře se k zahušťování hodí červená čočka, které stačí jen krátké povaření. Luštěniny zvýší výživnou hodnotu jídla.
- Snadno se zahušťuje pomocí brambor. Je už na nás, jestli přidáme nastrouhané syrové brambory, které krátce v polévce nebo guláši povaříme, nebo část brambor v polévce už uvařených můžeme rozmačkat mačkadlem na brambory.
- Místo mouky lze použít k zahuštění ovesné vločky, pohanku, kroupy či jáhly.
- Osvědčenou možností je přidat trochu kuskusu - už se nemusí vařit, stačí ho zalít horkou tekutinou.
- K zahuštění můžeme použít hrašku, jejíž hlavní složkou je hrách.
- Zahustit lze osmahnutou cibulkou nebo hustým rajským protlakem.
- Pokud nechcete zahušťovat bílou mouku, můžete zahustit moukou celozrnnou např. špaldovou. Použití je obdobné, ale je potřeba počítat s tím, že se trochu změní barva jídla.
- K zahuštění lze použít také chleba, a to nejlépe žitný. Nakrájíme ho na kostky, vložíme je do omáčky a necháme rozvařit. Hodí se především do guláše.
- Lze použít také škrob (solamyl), ale takto zahuštěný pokrm se již nehodí k opakovanému ohřívání.
- K zahuštění některých polévek jsou vhodné různé polévkové zavářky - knedlíčky, kapání nebo těstoviny.
- Polévku můžeme zahustit jen rozkvedlaným vajíčkem, které v polévce za rychlého míchání krátce povaříme. Postup je velmi rychlý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Komentáře