Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tím nejobvyklejším způsobem, jak zahustit polévky nebo omáčky, je použít bílou mouku, a to buď ve formě zásmažky, suché jíšky nebo záklechtky. A co když mouku zrovna nemáme nebo ji nechceme používat? Poradíme si i bez ní.

Polévky máme rádi hustší a vydatné, a přestože k některým se mouka na zahuštění hodí, do mnoha naopak chuťově není vhodná. V takových případech také použijeme na zahuštění jiné suroviny - leckdy máme polévku místo hlavního jídla, tak musí být vydatná. 

Jak zahustit bez mouky                                                               

Máme pro vás několik tipů:

  1. Část zeleniny v polévce můžeme rozmixovat nebo propasírovat přes cedník, polévka se krásně zahustí.
  2. To samé platí pro luštěniny - můžeme např. rozmixovat část čočky v čočkové polévce. Velmi dobře se k zahušťování hodí červená čočka, které stačí jen krátké povaření. Luštěniny zvýší výživnou hodnotu jídla.
  3. Snadno se zahušťuje pomocí brambor. Je už na nás, jestli přidáme nastrouhané syrové brambory, které krátce v polévce nebo guláši povaříme, nebo část brambor v polévce už uvařených můžeme rozmačkat mačkadlem na brambory. 
  4. Místo mouky lze použít k zahuštění ovesné vločky, pohanku, kroupy či jáhly.
  5. Osvědčenou možností je přidat trochu kuskusu - už se nemusí vařit, stačí ho zalít horkou tekutinou. 
  6. K zahuštění můžeme použít hrašku, jejíž hlavní složkou je hrách.
  7. Zahustit lze osmahnutou cibulkou nebo hustým rajským protlakem.
  8. Pokud nechcete zahušťovat bílou mouku, můžete zahustit moukou celozrnnou např. špaldovou. Použití je obdobné, ale je potřeba počítat s tím, že se trochu změní barva jídla. 
  9. K zahuštění lze použít také chleba, a to nejlépe žitný. Nakrájíme ho na kostky, vložíme je do omáčky a necháme rozvařit. Hodí se především do guláše.   
  10. Lze použít také škrob (solamyl), ale takto zahuštěný pokrm se již nehodí k opakovanému ohřívání. 
  11. K zahuštění některých polévek jsou vhodné různé polévkové zavářky - knedlíčky, kapání nebo těstoviny. 
  12. Polévku můžeme zahustit jen rozkvedlaným vajíčkem, které v polévce za rychlého míchání krátce povaříme. Postup je velmi rychlý.   
Podívejte se, jak zahustit svíčkovou omáčku podle oblíbeného videoreceptu.

                                                                                                                                                           

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky