Čím zahustit polévky a omáčky? Jíška je klasika, ale co třeba vyzkoušet červenou čočku, pohanku nebo hrašku
Během chladného období roku nám přijde k chuti talíř vydatné polévky, nebo omáčka s knedlíkem či jinou přílohou. Polévky a omáčky se dají zahustit různými způsoby, připomeneme si ty nejlepší z nich.
Hustá polévka nás příjemně zasytí a zahušťování zdaleka neznamená jen jíšku nebo záklechtku. K různým polévkám se hodí různé způsoby zahuštění. Vybereme si takové možnosti, které příliš nezmění výslednou chuť konkrétní polévky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zahustit polévku nebo omáčku
Zahušťovat se dá různě. I samotné delší vaření má vliv na postupné houstnutí polévky. Oblíbená a tradiční je jíška, ale můžeme zahušťovat i bez mouky. Nejraději zahušťujeme:
- jíškou: Jíšku připravíme z hladké mouky, na 1 dkg tuku použijeme 3 dkg mouky. Na rozehřátý tuk přisypeme mouku a osmažíme ji. Přidáme sůl (několik zrnek), aby se netvořily hrudky. Jíšku nejprve zalijeme chladným vývarem nebo vodou, až poté přidáme horkou tekutinu.
- záklechtkou: Na 1 litr polévky rozmícháme 1 lžíci hladké mouky ve studené vodě a přidáme do polévky, nejlépe přes malé sítko, abychom předešli vytvoření hrudek. Povaříme ještě asi 20 minut.
- suchou jíškou: Mouku před přidáním do polévky opražíme nasucho na pánvi.
- chlebem: Starší chléb (nejlépe žitný) nakrájíme na malé kostky a vložíme je do omáčky, povaříme až do rozvaření. Chléb se výborně hodí k zahušťování guláše.
- strouhaným bramborem: Používá se především k zahušťování zeleninových polévek (např. čočkové polévky).
- strouhanou nebo rozmixovanou zeleninou: Uplatní se hlavně u zeleninových nebo luštěninových polévek.
- osmahnutou cibulkou: Do polévky ji propasírujeme přes sítko nebo ji rozmixujeme.
- hustým rajským protlakem: Hodí se do rajské polévky nebo třeba do guláše.
- jemnými ovesnými vločkami: Do polévky přidáme hrstku vloček a pozvolna je v ní uvaříme.
- červenou čočkou: Hodí se především do zeleninových polévek, velmi rychle se rozvaří.
- hraškou: Její hlavní složkou je hrách, dále směs obilovin, kukuřice, rýže a jáhel. Kromě použití hrašky k zahušťování ji lze použít i k obalování masa nebo sýrů.
- pohankovou nebo špaldovou moukou, případně dalšími obilovinami (např. kroupy, pohanka) nebo luštěninami: Zvýší výživnou hodnotu jídla.
- solamylem: Tento způsob je vhodný např. pro studené omáčky. Na 1 litr tekutiny potřebujeme 3 dkg solamylu, který rozmícháme v malém množství studené vody. Přidáme ho do vařící polévky, promícháme a hned odstavíme.
Máme i další možností zahušťování, třeba oblíbenou vaječnou jíšku nebo krupici. Podle následujícího receptu s názorným videem připravíme pokrm s názvem "Falešný španělský ptáček", při jeho vaření se nám bude hodit klasická jíška.
Komentáře