Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdo by nemiloval buchty a koláče s povidly. Pokud v nich nějaká zůstanou - vytékající náplň z koláčů je častým problémem při jejich pečení. Nebuďte však skleslí, povidlovou náplň můžete během malé chviličky zahustit.

Vyteklá náplň nás nepotěší hned ze dvou důvodů - koláče jsou suché a k tomu navíc musíme drhnout připečenou náplň z plechu. Jediným snadným krokem však těmto nežádoucím jevům předejdete - stačí povidla zahustit, aby v koláčích zůstala.

Čím zahustit povidlovou náplň

Můžete si vybrat z několika možností, jak dostatečně zahustit povidla do koláčů i dalších oblíbených moučníků - podle vašich domácích zásob nebo preferencí:

  1. Povidla se tradičně zahušťují strouhaným perníkem, který jim dodá úžasný nádech svým typicky výrazným kořením.
  2. Na velmi nevšední chuti i hustotě dodají povidlům najemno nastrouhané ořechy - ať už ty vlašské nebo mandle.
  3. Také pomocí nadrcených dětských piškotů povidla snadno zahustíte. Nejčastěji se používají do hruškových povidel, kterým by strouhaný perník změnil barvu.
  4. Jestliže máte časovou rezervu, můžete povidla na mírném plamenu povařit a nechat zredukovat přebytečnou tekutinu. Pozor, jsou náchylná na připálení.
  5. Někdy postačí na koláče přidat žmolenku, která vsaje část tekutiny z povidel - ta díky tomu nevytečou. Tento postup ale nelze aplikovat na velmi řídká povidla.
  6. V nouzi vám pomůže bramborový škrob Solamyl, kterým se převážně zahušťují marmeládové náplně do buchet a koláčů.
  7. Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte do povidel přidat kokos. Je v nich však výrazně znát, proto zkuste smíchat malé množství a nejprve ochutnejte.
  8. Setkat se můžete také s povidly zahušťovanými strouhankou - po chuťové stránce to však není žádná hitparáda, a tak tento postup nemůžeme doporučit.

Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky

Správně zahuštěná povidla z koláčů a buchet nevytečou - vy si tak budete moci pochutnávat na hojně plněných moučnících. Koláče po babičce můžete naplnit podle vaší chuti a jejich přípravou vás krok za krokem provede náš videorecept:

Komentáře