Jak na zdobení vánočního cukroví? Přinášíme velký přehled a inspiraci, jak cukroví dotvořit a povýšit ho na umělecký výtvor
Vkusně a hezky dozdobené cukroví se stává krásnou dekorací vánočního stolu, kterou je radost nejen jíst, ale i pozorovat. Navíc i díky pečlivě nazdobenému cukroví můžeme prožívat příjemnou vánoční atmosféru. Poradíme, jaké se nám nabízí možnosti pro dozdobení cukroví.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Namáčení cukroví do polevy
- Při namáčení je třeba mít v nádobě dostatečně vysokou hladinu polevy, abychom ponořili celé cukroví, či část kterou chceme. Použijeme proto nádobu s menší plochou, abychom polevy nemuseli mít zbytečně mnoho.
- Kuličky napíchneme na párátko a takto je celé namáčíme.
- Namočené cukroví odkládáme na pečicí papír, kde ho necháme zatuhnout.
Polévání cukroví polevou
Podobná varianta jako namáčení je cukroví polévat.
- Cukroví rozložíme na mřížku, pod kterou umístíme plech.
- Rovnoměrně je poléváme.
- Okapanou polevu můžeme znovu rozehřát a opětovně použít.
Roztírání polevy na cukroví
V některých případech polevu na cukroví roztíráme. Tento postup se hodí například na rumové měsíčky s citronovou polevou. Je potřeba pracovat velmi rychle, než nám poleva začne tuhnout.
Jak udělat cákance z polevy
Cákance z polevy jsou rychlé a efektní.
- Cukroví rozložíme na mřížku, případně pečicí papír, těsně k sobě.
- Polevu si připravíme do cukrářského sáčku.
- Mřížku nebo vodorovné proužky vytvoříme pomocí dlouhých tahů nad rozloženým cukrovím.
- Můžeme vytvářet i jiné, nepravidelné, obrazce.
Zdobení kreslením polevou
- Polevu si připravíme do cukrářského sáčku, případně využijeme zakoupené tubičky.
- Bílkovou polevu můžeme obarvit potravinářskými barvami.
- Pokud chceme vybarvit větší plochy, hodí se mít polevu lehce řidší.
Ozdobné části
- půlka vlašského ořechu,
- půlka mandle,
- lískové ořechy,
- pomleté ořechy,
- čokoládové hobliny,
- cukrové zdobení - různé perličky, srdíčka, vločky - vybereme si při nákupu podle našich představ.
Pocukrování cukroví
Pěkným a jednoduchým dozdobením cukroví je i jen ho poprášit cukrem moučkou, případně kakaem. Cukroví rozložíme vedle sebe a poprášíme ho pomocí jemného sítka. Tento způsob zdobení je typický například pro linecké cukroví.
Obalování cukroví v cukru
Některé cukroví, jako například vanilkové rohlíčky, se v cukru dokonce obaluje.
- V nádobce umícháme směs cukru moučky a vanilkového cukru.
- Pár minut po vytažení z trouby, ještě před vychladnutím cukroví, kousky jemně obalujeme ve směsi a pak vyrovnáme na připravený tác.
Obalování kuliček
Nepečené kuličky obalujeme v různých surovinách. Vytvoří krásný a originální vzhled. Do misky připravíme surovinu, ve které chceme obalovat, a kuličky v ní jemně vyválíme a klademe do připravené nádoby.
Použít můžeme například:
- kokos,
- kakao,
- skořici,
- mleté vlašské ořechy,
- drcené pistacie,
- čokoládu - strouhanou, nebo v koupeném zdobení,
- cukrářské zdobení,
- nadrcené sušené ovoce jako např. maliny či jahody.
Pestrého vzoru lze dosáhnout i pomocí potravinářských barev. Dobrým nositelem barev je právě kokos, který můžeme obarvit a obalovat cukroví v něm.
Různé způsoby zdobení se dají zajímavě a vkusně kombinovat a doplňovat. V následujícím videu je vidět, jak se dá cukroví namáčet v čokoládě, jednoduchým způsobem malovat čokoládou, a dozdobit kokosem.
Přehled třiceti nejoblíbenějších druhů cukroví pro naši inspiraci se nachází v následujícím článku.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Granulovaný cukr slouží k dekorování sladkého pečiva. Jeho výroba je opravdu snadná, stačí nám pouze tři suroviny
Tipy a rady, aby byly vaše nepečené kuličky dokonalé. Tohle zaručeně pomůže!
Komentáře