Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citrónový koláč má svůj původ snad v každé zemi - ať je to Amerika, Itálie, Francie nebo Anglie. Jednotlivé recepty se od sebe liší jen v maličkostech, základem koláče je křehké těsto a svěží citrónový pudinkový krém.

Upéct citrónový koláč není tak složité, jak se na první pohled zdá. Každá hospodyňka už někdy připravovala křehké těsto na mřížkový koláč a má s ním zkušenosti. Strouhaná jablka v tomto případě nahradí citrónový krém

Jak připravit křehké těsto na koláč

Těsto je vhodné zpracovat robotem, aby se teplem rukou zbytečně nezapařilo.

  • Smícháme 220 g hladké mouky, 70 g krupicového cukru, citrónovou kůru a vanilku. Pak přidáme 140 g změklého másla a 2 žloutky, rychle vypracujeme hladké těsto, které dáme na půl hodiny odležet.
  • Těsto vyválíme do kruhu, přeložíme do kulaté koláčové nebo dortové formy, a to tak, abychom vytvořili vyšší okraje. Dno propícháme vidličkou nebo ho pokryjeme pečicím papírem a hrachem či fazolemi (slepé pečení).

Jak připravit citrónový krém

Krém připravíme ve dvou krocích - uvařením pudinku a vyšleháním s máslem:

  • Ve vodní lázni ušleháme 4 vejce a 250 g krupicového cukru s kůrou a šťávou ze 2 citrónů. Směs začne houstnout a když má konzistenci pudinku, odstavíme ji z ohně. Směs nesmí obsahovat žmolky - pokud ano, přelijeme ji přes cedník.
  • Krém necháme mírně vychladnout, pak do něj přidáme 125 g změklého másla a metličkou vše důkladně prošleháme. Krém nalijeme na křehký korpus a uložíme do chladu, kde ho necháme do druhého dne.

Sladké drobečky

Vychlazený koláč zdobíme podle chuti tenkými kolečky citrónu, limetky nebo pomeranče a zelenými lístky meduňky s citrónovou vůní. Někdo dá přednost sněhové čepici, jiný zase kopečkům šlehačky a ozdobení různými druhy ovoce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky