Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Clafoutis je tradiční francouzský moučník, jehož název je odvozen od slova clafir, což znamená "plnit". Základem dezertu jsou třešně, které se zalijí těstem a vše se peče v zapékací misce. Hotový clafoutis se sype cukrem.

Clafoutis se podobá naší bublanině, ale třešně se v tomto případě kladou na dno zapékací misky a teprve na ně se lije těsto. Tradičně se používají černé třešně z oblasti Montmorency, ale nic nezkazíme ani jinými druhy ovoce.

Jak připravit moučník Clafoutis?

Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme krystalovým cukrem:

  • Na dno misky naklademe třešně, višně nebo jiné ovoce podle chuti. Tradiční recept pracuje s nevypeckovanými třešněmi, ale můžeme to klidně porušit.
  • Třešně pokapeme alkoholem - třešňovou pálenkou nebo sladkou griottkou. Když doma nic jiného není, použijeme rum či koňak.
  • Prošleháme 4 vejce se 100 g moučkového cukru, do pěny nalijeme 250 ml mléka (můžeme smíchat se smetanou) a lžíci rozpuštěného másla.
  • Do směsi opatrně vmícháme 250 g hladké mouky a hladké těsto necháme půl hodiny stát, přikryté utěrkou.
  • Třešně zalijeme odpočinutým těstem a pečeme asi 45 minut na 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Moučník posypeme cukrem a jíme ho vlažný.
Recept na francouzský koláč clafoutis vypadá složitě, ale opak je pravdou, jak se můžete přesvědčit v našem úvodním videu.
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky