Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Desatero nejčastějších otázek a odpovědí na téma grilování. Jak a na čem grilovat, různé způsoby grilování
Zdroj: Pixabay

Ačkoliv lze grilovat po celý rok díky domácím grilům a grilovacím pánvím, v sezóně nás tato činnost přece jen těší nejvíce. Je to hlavně tím, že využíváme hezkého počasí a při pobytu na čerstvém vzduchu nám i lépe chutná.

Zdrojem žáru může být dřevo, dřevěné uhlí, speciální grilovací brikety, zkapalněný plyn nebo elektřina. Pro vyloučení kontaktu potravin se zplodinami získávají na oblibě moderní grily a různé grilovací desky nebo podložky.

1

Jak se griluje na dřevě

Při grilování na dřevě máme na paměti, že větší žár dává tvrdé dřevo (nevhodná jsou smolná polena) a největší žár je těsně nad špičkami plamenů. Grilování nebo opékání nad plameny je nejméně zdravé. Musíme hlídat, aby plameny potravinu neožehly.

2

Jak se griluje na dřevěném uhlí

Pod dřevěné uhlí nejdříve rozděláme oheň klasicky suchým papírem a několika dřevěnými třískami. Po rozhoření dřeva přidáme uhlí a dmýcháním ho rozžhavíme. Mějte připravený hrnek s trochou vody, když uhlí vzplane při odkapávání tuku.  Uhlí je připravené, když už nehoří plamenem, ale rudě žhne a na okrajích nebo povrchu začíná bělat. Rozprostřete ho podle potřeby (tím vytvoříte různé zóny teplot na přímé a nepřímé grilování), umístěte rošt a můžete začít. Někdy bývá problém pro začátečníky odhadnout potřebné množství uhlí.

3

Jak se griluje na briketách

Rozžhavení briket trvá delší dobu, ale žár vydrží opravdu dlouho a je rovnoměrný, takže se upeče i větší množství masa. Postup je stejný jako u uhlí. Rozděláme oheň pomocí suchého papíru a dřevěných štěpin nebo třísek. Po rozhoření vložíme brikety a dmýcháním je rozžhavíme. Připravené jsou, když jejich povrch pokrývá tenká vrstva popela.

4

Jak se griluje na plynu

Na plynu je žár vytvořený pohodlně a takřka okamžitě, což je velká výhoda na tzv, rychlé grilování. Stačí zapálit hořáky, nechat rozpálit rošt nebo kámen a můžete hned začít. Také lze dobře udržovat různé teplotní zóny pouhým pootočením knoflíku. Nevýhodou je absence vůně ze dřeva nebo uhlí.

5

Jak se griluje na elektrickém grilu

Elektrický gril je výhodný do bytu nebo v těsné blízkosti domu. Je to rychlý a zdravý způsob grilování. Pokud vlastníte gril kontaktní, odpadá otáčení potraviny, opékají se obě strany najednou. Na elektřině doma můžete grilovat za každého počasí a v každé roční době. Nevýhodou je opět absence vůně dřeva a poměrně drahý provoz.

6

Jak se griluje na balkoně

Ti, kdo nemají možnost vyjít grilovat do přírody a mají balkon, mohou grilovat i na balkoně. Zde se asi nejlépe uplatní grily elektrické. Grily s otevřeným ohněm z požárně bezpečnostních důvodů nemůžeme doporučit. Také na ohleduplnost k sousedům bychom neměli zapomínat.

7

Co všechno lze grilovat

Grilovat můžeme opravdu mnoho druhů potravin. Na ohni pečeme maso celých drobnějších jatečných zvířat, maso v kusech, krájené i mleté, také uzeniny, ryby, zeleninu, sýry, houby, ovoce. Na drobné kusy nebo pro zachování více chuti a šťávy v pokrmu se výborně hodí pečení v papilotě.

Grilování masa a ryb jsme podrobněji popsali v jiném článku.

Stejně tak grilování zeleniny.

I burgery jsou na grilu chutnější.

Houby grilujeme nejčastěji jako součást špízu nebo velké  klobouky v celku. Grilovat můžeme pevné hřibovité houby, ryzce, žampiony (skvělé jsou tzv. Portobello) nebo hlívu, kterou je lépe předem podusit. Klobouky hub potřeme olejem a solíme až po grilování, protože by pustily mnoho vody. Kořeníme nějakým oblíbeným kořením na grilované potraviny nebo bylinkami. K houbám se hodí petrželka, rozmarýn, tymián, šalvěj.

Sýry koupíme přímo určené na gril nebo jiný oblíbený sýr zabalíme do alobalu spolu s kořením a olejem. Grilujeme, až se sýr rozteče. Podáváme s grilovacími omáčkami.

Ovoce na gril klademe v plátcích (např. ananas) nebo v alobalu či alobalových miskách s trochou másla. Cukr během grilování zkaramelizuje a výsledkem je skvělá bašta, kterou můžeme podávat na závěr jako milý dezert. Doplníme tvarohem, zmrzlinou apod.

8

Jaké jsou způsoby grilování

Způsob použití bývá vždy v návodu ke konkrétnímu grilu. Vytváříme přiměřený žár, aby se potravina nespálila a zároveň propekla podle potřeby. Zvláště u kuřat a velkých kusů masa je dobré propečení důležité.

Přímé grilování je vhodné pro menší a tenčí kusy masa a jednotlivé porce, které vyžadují dobu přípravy nejvýš 30 minut. Nejlepší způsob je vytvořit několik zón, kdy se na nejžhavějším uhlí maso předpeče a na méně žhavém dopéká, případně ohřívá.

Na tzv. rychlé grilování se hodí všechny uzeniny, také mleté maso např. na burgery, různé placičky, karbanátky nebo šištičky. Dále kousky masa na jehle jako špízy, šašlik, také všechny druhy steaků. Rychle grilovat můžeme ryby, žebírka, kotlety a jiné plátky masa. Rychlé grilování využíváme také u zeleniny, sýrů, hub i ovoce.

Pomalu grilovat můžeme celé kuře, celou kachnu, sele nebo krůtu, vepřové ramínko nebo pečeni, také kus jehněčího nebo králíka. Nepřímé grilování je velmi podobné pečení v troubě, proto se hodí pro větší kusy masa. Pokud máte gril, který dokáže udržovat nižší teplotu, můžete na něm grilovat i prorostlejší maso, do něhož se tuk během procesu příjemně uvolní.

9

Jak připravit potraviny na gril a jak je marinovat

Jak a čím můžeme maso a zeleninu před grilováním namarinovat, aby chuť dokonale surovinu prostoupila, jsme podrobně popsali v jiném článku. Kořenící směsi můžeme koupit nebo sami vyrobit. Využijeme čerstvé byliny, které chuť doplní a pozvednou.

10

Co ke grilovaným pokrmům aneb dresinky, přílohy a omáčky

Přílohou bývá nejčastěji chléb a pečivo, ale můžeme podávat i pečené, vařené nebo grilované brambory. Na některých grilech lze připravit i přílohy jako rýži, bulgur apod. Dresinky, dipy a omáčky vybíráme tak, aby chuťově ladily s grilovanou potravinou.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky