Co dát do velikonoční hlavičky místo kopřiv? Jsou i další chutné jarní rostliny
Velikonoční nádivka (nebo také hlavička) patří mezi tradiční jarní jídla a upečená dozlatova chutná báječně. Její příprava je snadná. Zužitkujeme do ní první zelené byliny, které nasbíráme ve volné přírodě, a čerstvá vajíčka. Potřebujeme také maso a nakrájené rohlíky.
Podle receptů, které nás učily naše babičky, tou hlavní a tradiční bylinou do velikonoční nádivky jsou kopřivy. Není divu, roste jich všude dostatek, přitom jsou výživné a při správné úpravě i chutné. Jenže ne vždy je máme zrovna po ruce, navíc jejich růst závisí na počasí. Co tedy použít, když kopřivy zrovna nemáme?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co dát do nádivky místo kopřiv
Vybíráme rostliny, které mají příjemnou chuť. Obvykle používáme čerstvé, to už tak k velikonoční hlavičce patří, ale můžeme v nouzi použít i mražené. Vyzkoušejte:
- medvědí česnek - roste na vlhkých a mírně zastíněných místech, obvykle na okrajích lužních lesů
- špenát - použijeme listy z vlastní sklizně nebo koupené, dochutíme je rozmačkaným česnekem
- pažitku - prodává se v kelímcích a také vyráží brzy na jaře na osluněných záhonech našich zahrádek
- naťovou petržel - nať rostlin z loňských výsevů můžeme sklízet celou zimu i brzy na jaře, chutná výborně i v nádivce
- nať jarní cibulky - vhodné jsou také různé odrůdy vytrvalé cibule
- libeček - vyznačuje se výraznou vůní
- bazalku - použijeme listy rostlin pěstovaných v květináči (běžně se dají koupit), ve volné přírodě bazalku nenajdeme a na zahradní pěstování je pro ni zatím brzy
- popenec - planě rostoucí rostlina
- přidat lze menší množství listů šalvěje, pampelišek, řebříčku, kontryhele a fialek
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit velikonoční nádivku
Připravíme si uvařené maso (různé druhy, včetně uzeného) a pokrájíme ho nadrobno. Promícháme s nakrájenými rohlíky, které jsme navlhčili vývarem, a vajíčky. S vejci nešetříme. Dále osolíme, ochutíme pepřem a muškátovým oříškem, přidáme nasekané kopřivy nebo jiné zelené natě. Promícháme a pečeme ve vymazaném pekáčku dozlatova. Nádivka chutná teplá i studená.
Podívejte se na následující video, které vám ukáže, jak chutnou nádivku připravit.
Komentáře