Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční nádivka (nebo také hlavička) patří mezi tradiční jarní jídla a upečená dozlatova chutná báječně. Její příprava je snadná. Zužitkujeme do ní první zelené byliny, které nasbíráme ve volné přírodě, a čerstvá vajíčka. Potřebujeme také maso a nakrájené rohlíky.

Podle receptů, které nás učily naše babičky, tou hlavní a tradiční bylinou do velikonoční nádivky jsou kopřivy. Není divu, roste jich všude dostatek, přitom jsou výživné a při správné úpravě i chutné. Jenže ne vždy je máme zrovna po ruce, navíc jejich růst závisí na počasí. Co tedy použít, když kopřivy zrovna nemáme?

Co dát do nádivky místo kopřiv

Vybíráme rostliny, které mají příjemnou chuť. Obvykle používáme čerstvé, to už tak k velikonoční hlavičce patří, ale můžeme v nouzi použít i mražené. Vyzkoušejte:

  • medvědí česnek - roste na vlhkých a mírně zastíněných místech, obvykle na okrajích lužních lesů
  • špenát - použijeme listy z vlastní sklizně nebo koupené, dochutíme je rozmačkaným česnekem
  • pažitku - prodává se v kelímcích a také vyráží brzy na jaře na osluněných záhonech našich zahrádek
  • naťovou petržel - nať rostlin z loňských výsevů můžeme sklízet celou zimu i brzy na jaře, chutná výborně i v nádivce
  • nať jarní cibulky - vhodné jsou také různé odrůdy vytrvalé cibule
  • libeček - vyznačuje se výraznou vůní
  • bazalku - použijeme listy rostlin pěstovaných v květináči (běžně se dají koupit), ve volné přírodě bazalku nenajdeme a na zahradní pěstování je pro ni zatím brzy
  • popenec - planě rostoucí rostlina
  • přidat lze menší množství listů šalvěje, pampelišek, řebříčku, kontryhele a fialek

Jak připravit velikonoční nádivku

Připravíme si uvařené maso (různé druhy, včetně uzeného) a pokrájíme ho nadrobno. Promícháme s nakrájenými rohlíky, které jsme navlhčili vývarem, a vajíčky. S vejci nešetříme. Dále osolíme, ochutíme pepřem a muškátovým oříškem, přidáme nasekané kopřivy nebo jiné zelené natě. Promícháme a pečeme ve vymazaném pekáčku dozlatova. Nádivka chutná teplá i studená.

Podívejte se na následující video, které vám ukáže, jak chutnou nádivku připravit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky