Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dát na plech před pečením? Kromě pečicího papíru jsou vhodné i trvanlivé podložky
Zdroj: Toprecepty

Pečení je oblíbeným a častým způsobem přípravy jídel. Péct můžeme slané i sladké pokrmy, ať už se jedná o lité buchty na plech, koláče nebo drobné cukroví. V každé situaci je potřeba vyhodnotit, jak bude nejvhodnější připravit plech, aby pečení proběhlo co nejlépe.

Naše babičky plechy obvykle vymazaly tukem a v případě potřeby ještě vysypaly moukou. My už častěji sáhneme po pečicím papíru, který báječně šetří plechy a ty zůstanou dlouhou dobu pěkné. Ušetříme si také práci s jejich mytím. Při některém pečení můžeme použít jeden papír opakovaně - v tom případě je z papíru před další dávkou potřeba odstranit drobečky, které by se jinak začaly pálit. Častěji však papír měníme po každém pečení.

Pečicí podložky k opakovanému použití

Další možností jsou pečicí podložky, které jsou určené k opakovanému použití. Plech nebo pekáček jimi jednoduše vyložíme. I když za ně jednorázově zaplatíme více, vydrží celou řadu použití a při šetrném zacházení zůstanou dlouho pěkné

  • Možností je celá řada. Podložky se vyrábí z různých materiálů a v různé kvalitě. Kromě teflonových fólií jsou oblíbené i silikonové podložky, které jsou velmi pružné a snadno se používají.
  • Při nákupu podložky si především zjistíme, k čemu konkrétně je určená a pro jakou činnost ji výrobce doporučuje. Kromě pečení některé podložky využijeme i k rozvalování těsta a k přípravě jednotlivých kousků před pečením.
  • Ověříme si, jakou teplotu podložka zvládne. Podstatné je, aby zvládla teplotu, kterou budeme pro úpravu jídla potřebovat. Grilovací podložky snesou vyšší teploty.
  • Podložky se snadno umývají, některé můžeme dát i do myčky. Před uložením je dobře osušíme.
  • Při nákupu podložky na pečení se obvykle vyplatí trochu připlatit a koupit kvalitní výrobek s delší životností.
  • Zvážíme, jestli nepořídit rovnou podložky dvě. Pokud pečeme častěji a obvykle více plechů, bude to praktické.
  • Výhodou je, že podložku si můžeme upravit podle tvaru plechu na potřebnou velikost, stačí nám k tomu nůžky

Podložky na pečení se výborně hodí při pečení slaného i sladkého pečiva, jsou skvělé také pro pečení drobného vánočního cukroví nebo třeba koláčků podle následujícího receptu. 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky