Co dát na plech před pečením? Kromě pečicího papíru jsou vhodné i trvanlivé podložky
Pečení je oblíbeným a častým způsobem přípravy jídel. Péct můžeme slané i sladké pokrmy, ať už se jedná o lité buchty na plech, koláče nebo drobné cukroví. V každé situaci je potřeba vyhodnotit, jak bude nejvhodnější připravit plech, aby pečení proběhlo co nejlépe.
Naše babičky plechy obvykle vymazaly tukem a v případě potřeby ještě vysypaly moukou. My už častěji sáhneme po pečicím papíru, který báječně šetří plechy a ty zůstanou dlouhou dobu pěkné. Ušetříme si také práci s jejich mytím. Při některém pečení můžeme použít jeden papír opakovaně - v tom případě je z papíru před další dávkou potřeba odstranit drobečky, které by se jinak začaly pálit. Častěji však papír měníme po každém pečení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pečicí podložky k opakovanému použití
Další možností jsou pečicí podložky, které jsou určené k opakovanému použití. Plech nebo pekáček jimi jednoduše vyložíme. I když za ně jednorázově zaplatíme více, vydrží celou řadu použití a při šetrném zacházení zůstanou dlouho pěkné.
- Možností je celá řada. Podložky se vyrábí z různých materiálů a v různé kvalitě. Kromě teflonových fólií jsou oblíbené i silikonové podložky, které jsou velmi pružné a snadno se používají.
- Při nákupu podložky si především zjistíme, k čemu konkrétně je určená a pro jakou činnost ji výrobce doporučuje. Kromě pečení některé podložky využijeme i k rozvalování těsta a k přípravě jednotlivých kousků před pečením.
- Ověříme si, jakou teplotu podložka zvládne. Podstatné je, aby zvládla teplotu, kterou budeme pro úpravu jídla potřebovat. Grilovací podložky snesou vyšší teploty.
- Podložky se snadno umývají, některé můžeme dát i do myčky. Před uložením je dobře osušíme.
- Při nákupu podložky na pečení se obvykle vyplatí trochu připlatit a koupit kvalitní výrobek s delší životností.
- Zvážíme, jestli nepořídit rovnou podložky dvě. Pokud pečeme častěji a obvykle více plechů, bude to praktické.
- Výhodou je, že podložku si můžeme upravit podle tvaru plechu na potřebnou velikost, stačí nám k tomu nůžky.
Podložky na pečení se výborně hodí při pečení slaného i sladkého pečiva, jsou skvělé také pro pečení drobného vánočního cukroví nebo třeba koláčků podle následujícího receptu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře