Co dělá chuť guláše? Poradíme, jak guláš správně ochutit pro dokonalý výsledek
Těžko si představit větší klasiku, než poctivý guláš s krajícem čerstvého chleba. Tento pokrm sice nepatří mezi rychlovky, ale pouze dlouhým vařením docílíme výborného a měkkého masa. Guláš také musí mít správnou hustotu, barvu a chuť.
Základem každého dobrého guláše je samozřejmě kvalitní čerstvé maso. Jako stvořená je pro guláš hovězí kližka, která je prorostlá tukem. Pomalým vařením krásně změkne a zůstane šťavnatá. Co však guláš dělá výborným pokrmem? Je to dochucení kořením a my vám poradíme, co v guláši rozhodně nesmí chybět.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co dělá chuť guláše
Dochucení každého jídla je důležité, protože bez toho by byl pokrm jen mdlý a nikdo by si na něm nepochutnal. U guláše to patří dvojnásob. Může být dokonce i mírně pikantní. A co dělá tu pravou gulášovou chuť?
- Dočervena osmažená cibulka se postará o chuť i správnou barvu. Do guláše dáváme na 1 kg masa přibližně 300–500 g cibule, která guláš zbarví, zahustí a dodá nasládlost. Nesmíme ji však spálit, protože by byl guláš hořký.
- Sůl nesmí chybět. Solíme syrové nakrájené maso a následně solí můžeme dochutit výsledný uvařený guláš. Nesmí chybět ani mletý pepř.
- Mletá sladká paprika vykouzlí nejen krásnou barvu guláše, ale i ten správný "šmak" a aroma. Kdo má rád pikantnější guláš, může přidat trochu pálivé papriky nebo chilli.
- Kmín zvýrazní chuť masa. Přidáváme celý nebo mletý kmín.
- Rajčatový protlak dodá chuť, barvu a guláš dobře spojí. Přidáváme jej do základu a necháme krátce orestovat.
- Místo vody podlijeme guláš silným hovězím vývarem, který dodá výraznou masovou chuť.
- Majoránka se dobře doplňuje chutí s utřeným česnekem a do guláše nepochybně patří. Přidáváme je v závěru vaření.
Tip: Guláš patří k pokrmům, které jsou nejchutnější na druhý den, kdy se chutě rozleží a prolnou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře