Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těžko si představit větší klasiku, než poctivý guláš s krajícem čerstvého chleba. Tento pokrm sice nepatří mezi rychlovky, ale pouze dlouhým vařením docílíme výborného a měkkého masa. Guláš také musí mít správnou hustotu, barvu a chuť.

Základem každého dobrého guláše je samozřejmě kvalitní čerstvé maso. Jako stvořená je pro guláš hovězí kližka, která je prorostlá tukem. Pomalým vařením krásně změkne a zůstane šťavnatá. Co však guláš dělá výborným pokrmem? Je to dochucení kořením a my vám poradíme, co v guláši rozhodně nesmí chybět. 

Co dělá chuť guláše

Dochucení každého jídla je důležité, protože bez toho by byl pokrm jen mdlý a nikdo by si na něm nepochutnal. U guláše to patří dvojnásob. Může být dokonce i mírně pikantní. A co dělá tu pravou gulášovou chuť

  1. Dočervena osmažená cibulka se postará o chuť i správnou barvu. Do guláše dáváme na 1 kg masa přibližně 300–500 g cibule, která guláš zbarví, zahustí a dodá nasládlost. Nesmíme ji však spálit, protože by byl guláš hořký. 
  2. Sůl nesmí chybět. Solíme syrové nakrájené maso a následně solí můžeme dochutit výsledný uvařený guláš. Nesmí chybět ani mletý pepř
  3. Mletá sladká paprika vykouzlí nejen krásnou barvu guláše, ale i ten správný "šmak" a aroma. Kdo má rád pikantnější guláš, může přidat trochu pálivé papriky nebo chilli
  4. Kmín zvýrazní chuť masa. Přidáváme celý nebo mletý kmín. 
  5. Rajčatový protlak dodá chuť, barvu a guláš dobře spojí. Přidáváme jej do základu a necháme krátce orestovat
  6. Místo vody podlijeme guláš silným hovězím vývarem, který dodá výraznou masovou chuť. 
  7. Majoránka se dobře doplňuje chutí s utřeným česnekem a do guláše nepochybně patří. Přidáváme je v závěru vaření. 

Tip: Guláš patří k pokrmům, které jsou nejchutnější na druhý den, kdy se chutě rozleží a prolnou. 

Poctivý hospodský guláš si můžete uvařit podle našeho podrobného videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Nezapomeňte ho servírovat s kolečky čerstvé cibule, která chuť guláše skvěle podtrhne. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky