Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak si poradit, aby byl vývar čirý? Upečte kosti, sbírejte pěnu a ve vývaru rozšlehejte bílek
Zdroj: Pixabay - RitaE

Vývar z masa a kostí se používá nejen na polévku, ale všude tam, kam potřebujeme silnou a chutnou masovou šťávu - do omáček, k podlití dušeného nebo pečeného masa, do gulášů nebo pod zeleninu.

Vývar z masa a kostí obsahuje přebytečné bílkoviny, které dokáží polévku pořádně zakalit, což není pro hospodyňku dobrá známka. Pokud nevíte, jak připravit silný čirý vývar, poradíme vám. Ale rozhodně nenahrazujte vývar masoxem.

Co dělat, aby byl vývar čirý

Polévku nejčastěji vaříme z hovězího nebo kuřecího masa.
  • Z kostí okrájíme maso a kosti umyjeme a usušíme, potřeme olejem a vložíme do trouby na suchý plech upéct dočervena.
  • Opečené kosti a okrájené maso přendáme do hrnce a zalijeme studenou vodou - pokud použijeme vodu horkou, maso se zatáhne a šťáva zůstane v mase.
  • Když se polévka začne vařit, sebereme z hladiny pěnu. Vývar je potřeba "táhnout" i několik hodin, prudký var se nedoporučuje. 
  • Pokud se stane, že je vývar zakalený, vyčistíme ho pomocí rozšlehaných bílků a následným přecezením vývaru.
Vývar je čistá masová silná šťáva, kterou můžeme dále použít k podlití masa. Polévka je vývar z masa, do kterého během vaření přidáme zeleninu, luštěniny, těstoviny, bylinky a koření. Víte, jak uvařit vývar nebo polévku? Podívejte se na naše recepty a vyberte si. Můžete se také inspirovat následujícím videem:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky