Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata se řadí mezi teplomilnou plodovou zeleninu a daří se jim nejlépe během krásných letních dnů. Jenže jakmile se ochladí a přijdou podzimní deště, pro rajčata to není nic dobrého. Jak s rajčaty zacházet, aby z nich byl na podzim co největší užitek? Máme pro vás několik tipů.

O rajčata, která jsou umístěná ve sklenících nebo fóliovnících, si zatím starosti dělat nemusíme, ale hůře jsou na tom rajčata na volných záhonech, vystavená nepřízni venkovního počasí. Dobře jim nedělá přílišné vedro, ale ani chlad pod 16 °C. Při krátkodobém ochlazení  lze využít k přikrytí buď bílou textilii nebo vhodnou fólii, aby rostliny teplotní výkyvy lépe přečkaly.

Jakou teplotu rajčata potřebují

Pro vybarvování a dozrávání rajčat je ideální teplota nad 20 °C, při nižších teplotách než 16 °C zrání probíhá pomaleji, případně se dokonce zastaví. Pokud ještě čekáme oteplení, rajčata mají venku šanci dozrávat, v opačném případě je lepší stávající plody (i když jsou zelené) včas otrhat a nechat dozrát v domácích podmínkách

Martin Koudela uvádí v časopise Zahrádkář (září 2022, str. 38), že: "Od vykvetení do tvorby zralého plodu potřebuje rajče obvykle 1,5–2 měsíce ... Reálná šance na vytvoření zralých plodů je tedy z květů, které se vytvořily okolo poloviny srpna." Na začátku září je už opravdu zbytečné čekat, že z nových květů narostou kvalitní plody, naopak se jejich tvorbou rostlina zbytečně vyčerpává

Deštivé počasí rajčatům neprospívá

Deštivé a chladné počasí nemá na nedozrálé plody dobrý vliv, začínají praskat a praskliny jsou místem, kterým do plodů často vnikne infekce - rajčata začínají plesnivět a k jídlu se už nehodí. Z toho důvodu je lepší plody včas při pěkném počasí otrhat a nechat dozrát doma. 

Jak nechat rajčata doma dozrát

Vyhovuje jim teplota nad 16 °C, proto je umístíme do pokojové teploty. Necháme rajčata rozložená v jedné vrstvě, např. na bedničce, plechu nebo v nízké krabici. Když k rajčatům přidáme jablka, bude probíhat zrání rychleji, a to díky uvolňujícímu se etylénu, který dozrávání podporuje. Podívejte se také, jaké jsou časté chyby při dozrávání rajčat.

Přebytek zralých rajčat můžete zmrazit, zpracovat na marmeládu nebo použít na výrobu leča. Lečo je oblíbeným jídlem, které se dá snadno zavařit do sklenic, v zimě ho pak využijeme jako samostatné jídlo, k těstovinám, pod maso nebo k zapékání v troubě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky