Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dělat, aby se těsto nelepilo? Poradíme vám několik jednoduchých možností
Zdroj: Pixabay, webandi

Lepivé těsto má mnoho příčin - přidali jsme do něj příliš mnoho tekutiny či rozpuštěného tuku nebo málo mouky. Dalším důvodem, proč je těsto lepivé, je jeho krátké propracování, spěch a nezkušenost kuchařky.

Určitě se už každý z nás dostal do situace, kdy se mu těsto při zpracování nebo vyvalování začalo lepit na prsty, na váleček nebo na podložku. Ulepenými prsty s kusy těsta se nedá pracovat. Řešení je hned několik a jsou celkem jednoduché.

Co dělat, aby těsto při zpracování nelepilo

Osvědčené recepty nesmíme měnit, množství ingrediencí je již vyzkoušené:

  • Ponoříme ruce do mouky nebo do bramborového škrobu (nejčastěji lepí bramborové těsto).
  • Potřeme ruce nebo vařečku olejem a pilně mícháme - jen správně vypracované těsto se postupně přestane lepit.
  • Při práci s vařečkou nebo robotem poprášíme stěny nádoby moukou nebo je potřeme mastným ubrouskem.
  • Správně vypracované těsto z robota se postupně přestane na stěny nádoby lepit a udělá na háku kouli.
  • Řídké těsto poprášíme moukou a zapracujeme ji - ale pozor na těsta, jako je medovník nebo perníčky, která musí být řídká a nechávají se odležet.

Co dělat, aby těsto nelepilo při vyvalování

Pokud budeme přidávat další mouku, bude těsto suché:

  • Použijeme silikonový vál, na který se těsto téměř nelepí. Pokud ano, jen ho jemně poprášíme moukou nebo potřeme olejem.
  • Těsto můžeme vyválet přes potravinářskou fólii - nebude se lepit ani na podložku, ani na váleček.
  • Do řídkého těsta mouku musíme ještě přidat. Také málo propracovaná těsta stále lepí (linecké, křehké těsto).
  • Podle našich babiček stačí váleček vložit na hodinu do mrazáku nebo dát vychladit těsto.
Správně vypracované a vyválené těsto je potřeba při výrobě domácích nudlí - na jejich přípravu se podívejte v našem videu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář