Co dělat, aby se vánočka nerozjela? Záleží na surovinách a správném vykynutí, ale také na několika osvědčených vychytávkách
Po dlouhém kynutí a pletení jste konečně vaše dílo dali do trouby. Po vytažení je však vánočka rozjetá a vzhledově se vůbec nepodobá té, kterou jste tam umístili? Nezoufejte, pomůžeme vám docílit krásné vánočky bez toho, aniž by se rozpadla a rozjela.
Upéct vánočku možná není žádná věda, avšak během příprav může nastat několik úskalí. Základem jsou kvalitní suroviny, správné kynutí a následné spletení vánočky. Tímto a několika dalšími tipy, můžeme zabránit rozjetí vánočky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Správná příprava těsta
Abychom docílili esteticky krásné vánočky, je třeba si dát záležet již při přípravě těsta.
- Použijeme nejlépe čerstvé droždí, tak jako naše babičky. Připravíme si kvásek a dáme mu čas vykynout.
- Všechny suroviny máme o pokojové teplotě. Podpoříme tím proces kynutí.
- Těsto na vánočku necháme dobře vykynout. Tento proces trvá 2-3 hodiny.
- Je dobré těsto během kynutí promíchat rukama a nechat opět kynout. Pozor, ať nepřekyne, v troubě by se pak vánočka sesunula.
Pletení vánočky
Z devíti pramenů upletená vánočka sice vypadá krásně a tradičně, ale ze šesti pramenů je daleko větší jistota, že se v troubě nerozjede a bude lépe držet pohromadě. Následně ji můžeme zafixovat špejlemi na několika místech tak, jako na obrázku. Vánočka se po tomto zajištění rozhodně nerozjede.
Před vložením do trouby
Po upletení těsto necháme ještě hodinu kynout, aby se vánočka pěkně nafoukla. Další možností je péct ve vánočkové formě a vyhnout se možnému rozjetí vánočky na plechu.
Správné pečení vánočky, aby se nerozjela
Před pečením vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, které se postará o lesk a těsto mírně na povrchu zpevní. Během pečení neotvíráme troubu. Pouze můžeme kontrolovat správné propečení špejlí. Necháme vychladnout při pokojové teplotě a krájíme, až zcela vychladne.
Usnadněte si alespoň přípravu těsta a vyzkoušejte vánočku z domácí pekárny. Věříme, že se podaří a s našimi radami nerozjede.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na to, aby se vánočka dobře propekla a přitom se na povrchu nepřipalovala? Vyzkoušejte jednoduché rady
Cukrář Josef Maršálek radí, jak na to, aby vánočka nepopraskala: Těsto během kynutí nesmí oschnout, říká
Jak se dělá vánočka: Od přípravy těsta až po vyndání zlatavého a voňavého výsledku z trouby
Komentáře