Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté těsto je těsto, do kterého dáváme droždí (kvasnice) za tím účelem, aby zvětšilo svůj objem. Jednoduše řečeno, aby krásně naskočilo a bylo po upečení nadýchané a kypré, tím pádem chutné a přesně takové, jaké má být. Začátečníkům poradíme, jak s těstem zacházet, aby vykynulo.

Obvykle postupujeme tak, že nejprve připravíme kvásek z droždí, tekutiny, malého množství mouky a cukru. V takovém prostředí se kvasnice rychle probudí k životu. Jakmile kvásek stoupá vzhůru, můžeme jej přidat do mísy, dobře promíchat a vypracovat s ostatními surovinami a těsto pak přikrýt utěrkou.

Jak na to, aby těsto vykynulo

Není to nic složitého. Máme pro vás několik rad.

  • Kvasnice (droždí) musí být kvalitní a čerstvé, přidané v dostatečném množství (podle receptu). Možná kvasnice mrazíte, i takové jsou po rozmrazení aktivní a dobře použitelné. 
  • Kvasnice nikdy nesmí přijít do styku s horkou tekutinou, protože by je zničila. Používáme pouze vlažnou vodu nebo mléko, mírná teplota kynutí urychlí. Nezapomeňte přidat také trochu cukru nebo medu.
  • Správná teplota je pro kynutí důležitá, v chladnu těsto kyne jen pomalu nebo dokonce může úplně stagnovat. Pro kynutí je ideální teplota 25–30 °C. Mísu s těstem můžete dát blíže k tepelnému zdroji (kamna, radiátor, osluněný parapet, rozehřátý sporák).
  • Podstatné je poskytnout těstu dostatečný čas. V teple kynutí probíhá poměrně rychle, ale při nižší teplotě je zpomalené. Průměrná doba kynutí je sice 1–2 hodiny, ale těžší těsta potřebují času více (např. vánočka).
Podle následujícího receptu si můžete upéct moc dobré kynuté buchty, možná vám přesně takové pekla maminka nebo babička. Určitě se vám povedou.
Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky