Co dělat, aby těsto vykynulo? Důležitá je teplota a dostatek času
Kynuté těsto je těsto, do kterého dáváme droždí (kvasnice) za tím účelem, aby zvětšilo svůj objem. Jednoduše řečeno, aby krásně naskočilo a bylo po upečení nadýchané a kypré, tím pádem chutné a přesně takové, jaké má být. Začátečníkům poradíme, jak s těstem zacházet, aby vykynulo.
Obvykle postupujeme tak, že nejprve připravíme kvásek z droždí, tekutiny, malého množství mouky a cukru. V takovém prostředí se kvasnice rychle probudí k životu. Jakmile kvásek stoupá vzhůru, můžeme jej přidat do mísy, dobře promíchat a vypracovat s ostatními surovinami a těsto pak přikrýt utěrkou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na to, aby těsto vykynulo
Není to nic složitého. Máme pro vás několik rad.
- Kvasnice (droždí) musí být kvalitní a čerstvé, přidané v dostatečném množství (podle receptu). Možná kvasnice mrazíte, i takové jsou po rozmrazení aktivní a dobře použitelné.
- Kvasnice nikdy nesmí přijít do styku s horkou tekutinou, protože by je zničila. Používáme pouze vlažnou vodu nebo mléko, mírná teplota kynutí urychlí. Nezapomeňte přidat také trochu cukru nebo medu.
- Správná teplota je pro kynutí důležitá, v chladnu těsto kyne jen pomalu nebo dokonce může úplně stagnovat. Pro kynutí je ideální teplota 25–30 °C. Mísu s těstem můžete dát blíže k tepelnému zdroji (kamna, radiátor, osluněný parapet, rozehřátý sporák).
- Podstatné je poskytnout těstu dostatečný čas. V teple kynutí probíhá poměrně rychle, ale při nižší teplotě je zpomalené. Průměrná doba kynutí je sice 1–2 hodiny, ale těžší těsta potřebují času více (např. vánočka).
Komentáře