Co dělat, aby cukroví změklo? Jednoduché vychytávky jsou rychlé a účinné
Vánoční čas se kvapem blíží a s ním i pečení prvních druhů cukroví, jako jsou zázvorky a perníčky, které potřebují delší čas ke změknutí. Pokud se chystáte péct cukroví na poslední chvíli či vám vznikly tvrdší kousky, máme pro vás několik tipů na jejich záchranu - změknutí.
K nejoblíbenějšímu cukroví patří perníčky, bez kterých se štědrovečerní tabule jednoduše neobejde. Méně časté jsou pikantnější zázvorky podle tradičního receptu našich babiček. Blíže ke Štědrému dni je správný čas na pečení lineckého cukroví, rohlíčků, pracen a kokosek. Ne vždy jde však pečení podle plánu a jistě se vám budou hodit naše tipy, jak docílit změknutí cukroví.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co dělat, aby změklo cukroví
U druhů, jako jsou zázvorky je běžné, že jsou po upečení tvrdé a potřebují uležet a změknout. U ostatních druhů cukroví může být na vině nevhodný druh mouky a tuku, případně postup přípravy. A jak pomoci změknutí?
- Správné skladování cukroví napomůže jeho změknutí. Skladujeme v suchu a chladu. Perníčky, linecké a zázvorky umístíme nejlépe do papírových krabic. Ihned měkké perníčky a pracny dáme do plechových nebo keramických uzavíratelných dóz.
- Do krabice nebo dózy přidáme rozkrojené jablko, díky kterému cukroví rychleji změkne. Jablko kontrolujeme a případně vyměníme za nové.
- Rozehřejeme troubu na 120 °C, umístíme do ní hrnek s horkou vodou a vložíme plech s upečeným cukrovím. Necháme 20 minut navlhnout.
- Pokud je cukroví stále tvrdé, je skvělým řešením ho rozdrtit válečkem a využít do nepečených kuliček a rolád.
Výborné a hned po upečení měkké perníčky si můžete upéct podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Ať se pečení daří.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na měkké zázvorky: Zázvorky potřebují na změknutí čas, a když jim trochu pomůžeme, budou brzy měkké jako obláčky
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
Komentáře