Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařování patří k létu úplně stejně jako večerní grilovačky nebo dovádění u vody. Největší obavy během příprav zavařenin mají kuchařinky o to, aby vše udělaly správně a obsah sklenic se nezkazil. A co když nechytnou víčka?

Nejvíce informací, vychytávek i rad ohledně zavařování, ale i návodů, jak vyřešit náhlé situace během něj, získáváme od našich maminek a babiček, a to díky jejich letité praxi. Buďte připraveni na možnost, že víčka nechytnou, a mějte vždy řešení, stejně jako ony.

Co s tím, když při zavařování nechytnou víčka

Možností je hned několik. Vyberte si tu, která se vám zdá nejlepší, nebo která se vám v dané situaci hodí (např. když spěcháte a nemáte času nazbyt). Předem však zkontrolujte, že víčka na sklenicích správně sedí a nejsou nijak poškozená.

  1. Zavařte sklenice znovu. Ne vždy se podaří vše tak, jak si představujeme, často ale pomůže pouhé opětovné zavaření sklenic. Pozor však u měkkých plodů, které zavařujete - mohou změnit konzistenci a být "rozvařené".
  2. Vyměňte víčka, která nechytla. Pokud víčka používáte opakovaně, mohou být opotřebovaná či zdeformovaná, a tak nechytnou. Nejlepší je používat vždy nová. Poté sklenice opětovně zavařte.
  3. Nemáte-li čas, můžete dané sklenice po vychladnutí uskladnit do lednice a spotřebovat jejich obsah co nejdříve. I to je možnost, která se občas hodí, i tak předejdete zbytečnému vyhazování surovin.

Správně zavařené sklenice poznáte velmi jednoduše. A jak řešíte tuto situaci vy? Budeme rádi, pokud se o vaše vychytávky s námi podělíte v komentářích. Zavařit si pak můžete například cuketovou pomazánku na topinky podle našeho videoreceptu:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky