Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dělat s přerostlou velkou cuketou? Jak si s ní nejlépe poradit? Vyzkoušejte oblíbené recepty na její zpracování
Zdroj: Top recepty

Starší cukety vypadají na pohled úžasně, když nám na zahradě, často nepovšimnuté pod velikými listy, vyrostou do své ohromné velikosti. Tehdy obvykle žasneme a zajásáme, hrdě je doneseme domů a představíme rodině.

Potom však nastane čas ke zpracování těchto přerostlých obrů, a to už není tak jednoduché, jako když vaříme z mladých cuket. Musíme se především zbavit tuhých semen a slupky pečlivě okrájet, pomůže ostrý nožík nebo škrabka. 

Jak využít starší přerostlou cuketu

I když je zpracování starší cukety pracnější, i ta se nám bude hodit. Obsahuje více vody, proto je vhodné ji nechat před přípravou některých jídel "vypotit". Na grilování nebo smažení přesto dáváme přednost mladším plodům. Přerostlé cukety využijeme především do jídel, ve kterých nám její vlastnosti nevadí:

  1. Hodí se na na přípravu cuketové pomazánkové směsi na topinky, kterou si můžeme snadno zavařit na zimu.
  2. Lze ji využít na cuketovou polévku.
  3. Zpracujeme ji na cuketové zelí.

Výhodou starších cuket je delší trvanlivost. Pokud je sklidíme dobře vyzrálé, vydrží při dobrém uskladnění i několik měsíců.

Náš další článek pojednává o tom, na co vše se cukety hodí.

 

 

Komentáře

Přerostlých cuket jsme měli celou hromadu. Nic jsem z nich nevařila, výborně chutnaly prasatům a slepicím.

Od první chvíle co jsou cukety je mám velmi v oblibě,

Od prvn

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky