Co připravit na oslavu Silvestra? Poslední den roku se můžeme trochu odvázat
Silvestr se slaví každý rok 31. prosince. Většina z nás ho bere jako přelom starého a nového roku, který přichází plný nadějí a plánů. To prožité už nemůžeme změnit, ale to, co máme před sebou, vítáme s radostí a očekáváním.
Oslavy Silvestra bývají velkolepé, i když se odehrávají jen v rodinném kruhu. Někteří z nás berou starý rok jako něco, na co je lépe zapomenout, jiní jako ponaučení pro příští rok - ale většina lidí na něj vzpomíná v dobrém a už se těší na to, co přijde.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Jak se připravit na oslavu Silvestra
- Co podávat k silvestrovské večeři
- Co je silvestrovský švédský stůl
- Jaké pohoštění připravit předem
- Čím hostit přátele na Silvestra
- Chlebíčky, chuťovky, jednohubky
- Co nachystat na stoly k zobání
- Jak pohostit na Silvestra děti
- Jaké jsou tradiční silvestrovské nápoje
- Co podat jako vyprošťovák při kocovině
1
Jak se připravit na oslavu Silvestra
Na počtu hostů opravdu nezáleží. Dva lidi si připraví stejně pestrou a bohatou hostinu jako velká skupina přátel. Dáme si záležet na pěkně upraveném stole a nádobí včetně ubrousků, napichovátek a malých vidliček. Dáme chladit šampaňské a do malých mističek připravíme dobroty, které se nekazí - oříšky, chipsy, krekry.
2
Co podávat k silvestrovské večeři
Než začne samotná oslava, rodina se většinou navečeří - už kvůli tomu, aby měla "základ" pro zvýšenou konzumaci alkoholu. Nejtradičnější silvestrovskou večeří je ovar s křenem a hořčicí, pečené koleno, nakládaný bůček, silvestrovský guláš, pikantní klobásy s pečivem nebo tataráček s pěkně mastnými topinkami.
3
Co je silvestrovský švédský stůl
Větší návštěva dokáže udělat hostitelce problémy se servírováním, zvlášť když chce každý něco jiného. Vyřešíme to přídavným stolem, na který naskládáme připravené jídlo a pití a k nim přiložíme servírovací kleště, talířky, ubrousky a dostatečné množství sklenic. Nezapomeneme na odkládací stolek na použité nádobí.
4
Jaké pohoštění připravit předem
Mnoho práce si ušetříme, pokud některé pokrmy připravíme i pár dnů předem. Jde o naložené maso, pikantní guláš, nakládanou zeleninu a sýry, utopence, čalamádu a mnoho druhů pomazánek, kterými pak potřeme plátky veky před obložením šunkou a sýry. Domácí krekry vydrží v uzavřené dóze po několik dnů.
5
Čím hostit přátele na Silvestra
Vybíráme si potraviny a produkty, které můžeme s nově přicházejícími hosty průběžně doplňovat. Připravíme si dostatek pečiva a pomazánek, šunky a sýra - z nich vyrobíme spoustu druhů chuťovek i na poslední chvíli. Zásoby chipsů, oříšků a krekrů vyplní každé prázdné místo na silvestrovském stole.
6
Chlebíčky, chuťovky, jednohubky
Silvestrovské oslavy bez chlebíčků a jednohubek si nelze ani představit. Na základ z pečiva, sýra nebo zeleniny můžeme naskládat vše, co k sobě chuťově ladí a dobře vypadá. Pro přípravu dobrot využijeme i kynuté nebo listové těsto, které plníme různými nádivkami. Nebojíme se ani netradičních ingrediencí - například kaviáru.
7
Co nachystat na stoly k zobání
Drobné pohoštění může zůstat na stole po celou dobu oslav - slouží k uzobávání mezi ostatními jídly a pitím. Drobnosti servírujeme v mističkách nebo na talířcích. Jde o různé druhy oříšků, bramborových a zeleninových chipsů, tyčinek, krekrů a sladkých i slaných sušenek. Mužům udělá radost pokrájená pikantní klobása.
8
Jak pohostit na Silvestra děti
Je obecně známo, že děti milují chipsy - aspoň na Silvestra jim můžeme trochu dopřát. Zatímco my si dáme ovar, ony dají přenost hranolkům s kečupem. My si pochutnáme na guláši, děti na jednoduchých sýrových chlebíčcích a slaných tyčinkách. K přípitku mají rády dětský šampus, limonádu nebo džus.
9
Jaké jsou tradiční silvestrovské nápoje
Kromě tradičního piva podáváme červené, růžové i bílé víno, destiláty, sladké likéry, míchané drinky a šampus na novoroční přípitek. Mnoho lidí dá před alkoholem přednost minerálkám, limonádám nebo pečenému čaji. Před příchodem hostů bychom měli zjistit, co kdo bude pít, aby nic nechybělo.
10
Co podat jako vyprošťovák při kocovině
Pro spravení chuti po prohýřené noci připravíme horkou polévku - česnečku, domácí čínskou polévku nebo poctivý masový vývar. Pokud k vaření nemáme sílu, musíme alespoň hodně pít - vodu s citrónem, ovocné šťávy, džusy bez cukru a spoustu čisté vody, popřípadě s nějakým druhem antacidu, který nám uleví od nevolnosti.
K Silvestru patří maso - ale k alkoholu a pivu se nebojíme připravit i tučný bůček. Pokud ho předem uvaříme a naložíme do směsi česneku a koření, bude králem silvestrovské oslavy spolu s křenem, hořčicí a dobrým chlebem. Na přípravu královského bůčku se podívejme ve videu:
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Komentáře