Co dobrého z padaných jablek? Pokud jsou zralá, moučníky z nich budou velkou pochoutkou
Padaná jablka jsou přesně tím, na co si zahrádkáři svorně stěžují. Zase jsem nasbíral dva kyblíky nebo opět vezu plný kotouč ... Naše babičky si s velkou úrodou dovedly poradit a nic nenechaly nezužitkované. Můžeme se od nich učit, jablka z vlastní zahrady jsou cennou surovinou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Využití padaných jablek
Zdravá a zralá padaná jablka se dají využít více způsoby.
- Jsou skvělá do žemlovek, receptů na ně je opravdu mnoho a přitom jsou většinou velmi snadné, hodí se do různých nákypů, třeba rýžových, jahelných, pohankových nebo vločkových.
- Oblíbené, možná dokonce nejoblíbenější, moučníky z jablek jsou štrúdly. Jsou sice pracnější než žemlovky, ale dá se na ně použít koupené listové těsto a pak jsou záležitostí chvilky.
- Jsou i další báječné jablečné moučníky, na kterých si pochutnáte. Zvlášť populární jsou hraběnčiny řezy a velkou oblibu si získal jablečný pudinkový dort. Pokud hledáte něco méně pracnějšího než štrúdl, ale přitom plného jablek, možná vás nadchnou jablečné řezy.
- Padaná jablka můžete sušit. Čím chutnější a sladší jablka, tím chutnější budou křížaly. Po usušení je využijete nejen na mlsání, ale i např. do žemlovky nebo nákypu.
- Přebytek padaných jablek je možné zavařit, způsobů je více. Lze je nastrouhat a používat pak jako polotovar (např. na štrúdl), můžete z nich připravit zavařeninu na způsob povidel, přidávat je do marmelád i do pečeného čaje.
- Nejjednodušší způsob uložení je samozřejmě mražení. Na plátky nakrájená jablka se snadno mrazí a hodí se do žemlovek i nákypů. Nicméně mrazničku si obvykle šetříme na uložení zeleniny a ovoce, jejichž uchování je jiným způsobem náročnější.
- Padaná jablka se používají na výrobu moštů, nicméně zvažte, jestli ta vaše jsou opravdu kvalitní. Z červivých nebo uvnitř plesnivých jablek zdravý mošt nikdy nebude. Alternativou je jablečná šťáva, která se dá snadno získat díky elektrickému odšťavňovači. Každé jablko rozkrojíte a díky tomu si všimnete všech špatných.
Máme pro vás jeden skvělý recept, možná jeden z nejlepších na jablečné moučníky, řada kuchařek na něj nedá dopustit. Vyzkoušejte tuto dobrotu podle následujícího videa:
Jistě vás napadnou i další způsoby na zpracování padaných jablek. Budeme rádi, když nám je napíšete pro inspiraci.
Komentáře