Co je bílý povlak na kysaném zelí? Křís je nutné pravidelně odstraňovat
Kysané zelí je oblíbenou zimní pochoutkou plnou vitamínů a je vhodné ho konzumovat pravidelně. Ty nejlepší postupy k jeho přípravě se v rodinách dědí po generace. Důležitou roli hraje však i jeho ochrana.
Kysané zelí musí být neustále zatíženo, ponořeno a uzavřeno, čímž ho chráníme před kažením a plísněmi. Důležité je zelí pravidelně kontrolovat. Co když se ale v zeláku objeví bílý povlak? Poradíme vám, jak postupovat, aby zelí zůstalo chutné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co je bílý povlak na kysaném zelí a co s ním
Provedeme vás problematikou bílého povlaku na zelí a vysvětlíme, jak s ním dále naložit.
- Postupným odebíráním zelí se na povrchu obsahu může objevit bílý povlak, který se nazývá křís a je tvořen z kvasinek.
- Křís snižuje obsah kyseliny mléčné v zelí, která však slouží jako konzervant, proto není křís žádoucí.
- Je nutné ho pravidelně odebírat, např. čistou sklenicí, kterou odeberete celý povlak na hladině. Nezapomeňte také otřít stěny nádoby, ve které zelí skladujete.
- Pokud by po odebrání tekutiny s povlakem nebylo zelí zcela ponořené, je potřeba k němu dolít převařenou a osolenou, již vychladlou vodu.
- Všechno používané nádobí či jiné náčiní musí být zcela čisté, včetně vašich rukou.
Pozor, křís je opravdu pouze povlak, kdežto plíseň roste do prostoru. V případě plísně je bohužel potřeba zelí vyhodit, neboť je plísní zasažen celý obsah nádoby, i když to na pohled není absolutně znát.
Připravte si s námi halušky s uzeným masem a domácím zelím podle videoreceptu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně naložit zelí? Poradíme, čím zajistíte perfektní chuť i příjemnou křupavost, aby byl výsledek dokonalý
Někdy se kysané zelí zkazí - ztmavne, změkne a zapáchá. Přitom stačí dodržet tři podmínky a naše zelí bude chutnat skvěle
20 nejlepších receptů z kysaného zelí: Co je pro vás nejlákavější?
Komentáře