Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Espuma je hitem v kuchařském názvosloví. Jedná se o pěnu, jejíž využití je velice široké. Výroba je snadná
Zdroj: Toprecepty.cz

Slovo espuma lze zjednodušeně přeložit jako pěna. Je podobná známé mousse pěně, využívá však méně vejce a smetanu.

Často s ní pracuje studená a molekulární kuchyně. Její přípravu charakterizuje použití šlehačkové láhve s oxidem dusným (N2O) přidaným z bombičky. Espumy mohou být sladké i slané, kořeněné, ale i studené, vlažné nebo teplé vždy podle typu receptu.

Jak připravit espumu

Výroba espumy není složitá. Poradíme, jak na to:

  • Potravinu, ze které potřebujeme vyrobit espumu, ochutíme a důkladně rozmělníme nebo rozmixujeme.
  • Nalijeme do láhve na výrobu šlehačky.
  • Uzavřeme a použijeme bombičku s N2O.
  • Espumu použijeme ihned.

Tip: Řídké suroviny můžeme napěnit i šetrným vháněním vzduchu přes brčko.

 
Espuma má hlavně vizuální efekt. Nadýchaná surovina působí velkým objemem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli