Espuma je hitem v kuchařském názvosloví. Jedná se o pěnu, jejíž využití je velice široké. Výroba je snadná
Slovo espuma lze zjednodušeně přeložit jako pěna. Je podobná známé mousse pěně, využívá však méně vejce a smetanu.
Často s ní pracuje studená a molekulární kuchyně. Její přípravu charakterizuje použití šlehačkové láhve s oxidem dusným (N2O) přidaným z bombičky. Espumy mohou být sladké i slané, kořeněné, ale i studené, vlažné nebo teplé vždy podle typu receptu.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit espumu
Výroba espumy není složitá. Poradíme, jak na to:
- Potravinu, ze které potřebujeme vyrobit espumu, ochutíme a důkladně rozmělníme nebo rozmixujeme.
- Nalijeme do láhve na výrobu šlehačky.
- Uzavřeme a použijeme bombičku s N2O.
- Espumu použijeme ihned.
Tip: Řídké suroviny můžeme napěnit i šetrným vháněním vzduchu přes brčko.
Espuma má hlavně vizuální efekt. Nadýchaná surovina působí velkým objemem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Šunková pěna býval hit socialistických večírků a frčí dodnes. S receptem podle Viléma Vrabce je dokonalá
Britský král Eduard VII.: Syn královny Viktorie tak miloval jídlo, že požadoval hodinové přestávky v opeře, aby se najedl
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře