Co je to divoké koření? Nezaměnitelná vůně, bez které se spousta pokrmů neobejde
Pojem divoké koření nalezneme ve spoustě receptů. Taková tradiční kyselice, svíčková nebo pečená zvěřina se bez něj rozhodně neobejde. Toto koření totiž s sebou nese vůni a chuť lesa. A co v sobě divoké koření skrývá? Hned tři známé druhy koření.
Divoké koření, jako hotovou namíchanou směs, v obchodě budete hledat jen těžko. Avšak základ v sobě obsahuje tři koření, které má každá hospodyňka jistě doma: pepř, nové koření a bobkový list. Podle konkrétních receptů se často přidává také tymián, jalovec, hořčičné semínko nebo zázvor. Tato kombinace s sebou nese nezaměnitelnou vůni, která se hodí ke zvěřině, skopovému masu, hovězímu, králičímu, ale i ke kuřeti "na divoko".
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít divoké koření
Divoké koření přidáváme do pokrmů většinou v celku a ke konci vaření vyjmeme, abychom zabránili nepříjemnému překvapení v ústech. Taktéž můžeme použít sáčky na koření, které nám usnadní práci s hledáním koření v jídle. Bobkový list přidáváme až ke konci vaření, protože dlouhou tepelnou úpravou hořkne.
A kde v kuchyni divoké koření využijeme? U všech "divokých" receptů:
- Pod maso jako je zvěřina, jehněčí, králičí, hovězí pečeně, ale i kuřecí a vepřové "na divoko".
- Do smetanových omáček jako je tradiční svíčková, šípková omáčka nebo hodolanská.
- Do polévek jako je kyselice, fazolová, čočková nebo také do lahodné rajské.
- Do sladkokyselých nálevů při přípravě nakládaných okurek, hub a jiné zeleniny.
Rajská polévka s divokým kořením
Na závěr článku přinášíme podrobný video-návod na sladkou rajskou polévku, oblíbenou u dětí i dospělých. Na přípravu je velmi rychlá a jednoduchá.
- Do hrnce přidáme k hotové jíšce vodu a rajský protlak.
- Provaříme a dáme celou cibuli.
- Nesmí chybět ani divoké koření s tymiánem a hřebíčkem, které před koncem vaření vytáhneme.
- Dochutíme cukrem, solí a servírujeme s polévkovými těstovinami.
Používáte v kuchyni divoké koření? Podělte se s námi o vaše oblíbené recepty do komentářů pod tímto článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Pečené koleno á la Růženka: Štavnatá a lehce pikantní delikatesa potřebuje speciální směs ingrediencí a delší přípravu
Staročeská couračka: Vydatná polévka se zelím a bramborami voní osmaženou slaninou a jemná je díky jedné přísadě
Výborná fazolová polévka: Vařené brambory ji dokonale zahustí, klobáska skvěle navoní a smetana báječně zjemní
Komentáře