Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gomasio, oblíbený zázrak japonské kuchyně, si snadno připravíme doma. Poradíme, jak ho zařadit do jídelníčku
Zdroj: pixabay

Gomasio je tradiční japonské dochucovadlo jídla, které má pozitivní vliv na trávení a vstřebávání živin z potravy. Připravit si ho můžeme jednoduše doma.

Gomasio (čti "gomašo") nebo také sezamová sůl jsou vlastně rozdrcená pražená sezamová semínka smíchaná se solí. Poměr semínek a soli by měl být přibližně 15 : 1.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Sezam indický

Sezam je jednoletá bylina z čeledi sezamovitých. Pěstuje se pro svá jedlá semena, která mohou mít různou barvu, od krémově bílé až po černou. Semena sezamu mají mnoho zdravotních benefitů. Používají se k posypání pečiva. Též se z nich vyrábí sezamová pasta, z níž se připravují cukrovinky baklava a chalva.

Na co se gomasio hodí?

Gomasio použijeme k dochucení jídel. Příjemě oříškovou chuť dodá zejména salátům. Dochutit s ním lze dále pomazánky, polévky či přílohy. Gomasio není potřeba tepelně upravovat.

Zeleninové saláty bývají lehké, snadno stravitelné a velmi variabilní. Jsou ideální zejména v létě, odlehčí jídelníček, mohou být servírovány jako předkrm, ale také plnohodnotné hlavní jídlo, pokud… Podívejte se na všechny zeleninové.

Jak upražit semínka se solí

Nejprve nás čeká pražení semínek a soli.

  • Sezamová semínka propláchneme vodou a nasypeme na suchou pánev
  • Semínka pražíme na mírno na pánvi a během pražení je mícháme. Druhou alternativou je pražit semínka v troubě na plechu, ale ani tam je nesmíme zapomínat často míchat.
  • Jakmile začnou hnědnout až zlátnout, praskat a vonět, odstavíme je z plotýnky.
  • Sůl také opražíme na sucho, abychom z ní dostali vlhkost. Vhodné je použít kvalitní sůl. Například himalájskou nebo mořskou.

Jak nadrtit pražená semínka a sůl

Výsledné gomasio musí být jemné.

  • Sůl rozetřeme do jemného prášku.
  • Pro drcení semínek máme více alternativ. Jednou z možností je použít mixér. Semínka ale nechceme rozdrtit úplně najemno, proto je mixujeme pouze krátce.
  • Druhou pracnější možností je použít hmoždíř.

Hotové gomasio (směs soli a pražených semen) skladujeme v lednici. Stejně jako mletá sezamová semínka je určeno k poměrně rychlé spotřebě - nejvýše do týdne, ale ideální je ho konzumovat zcela čerstvé.

Jiná semínka, která jsou důležitá pro naše zdraví, a zajímavé recepty na jejich využití najdete v dalším článku.

 

Komentáře

Další tipy a triky