Znáte hříšnou dobrotu zvanou griliáš? Vyzkoušejte jednoduchý návod na dokonalé spojení ořechů a karamelu
Griliáš je pochoutka sama o sobě. Pokud však chcete pozvednout palačinky nebo kokosové laskonky, griliáš je správná volba. Nejčastěji se připravuje z lískových ořechů, ale výborné jsou také vlašské, nebo mandle.
Griliáš jsou ořechy v karamelu, které konzumujeme jako mls, nebo je podrtíme a sypeme jimi dezerty a poháry, přidáváme je do sušenek a oplatků, nebo do krémů. Je to sice kalorická bomba, ale opravdu stojí za to.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit ořechy na griliáš
Na přípravu griliáše zvolíme ořechy podle naší chuti. Mohou to být mandle, lískové ořechy nebo vlašské ořechy. U lískových ořechů a mandlí je vhodné je nejprve oloupat a zbavit tak slupky. Před přípravou karamelu ořechy nejdříve opečeme krátce na pánvi, nebo v troubě na plechu. Získají díky tomu lahodné aroma.
Jak zkaramelizovat cukr
Při přípravě griliáše je poměr ořechů a cukru 1:2. Znamená to, že na 150 g ořechů budeme potřebovat 300 g cukru krupice. Pokud chceme ořechy jen obalené v karamelu, říkáme tomu krokant a poměr cukru a ořechů je 1:1.
- Připravíme si nepřilnavou pánev (nebo hrnec) a nasypeme do ní cukr.
- Za stálého míchání necháme cukr zkaramelizovat do zlatohnědé barvy.
- Přisypeme opražené ořechy a promícháme.
- Ihned přelijeme na plech s pečicím papírem a rozetřeme do tenké vrstvy.
- Po vychladnutí nalámeme na menší kousky, nebo rozmixujeme a použijeme do krémů.
Jak skladovat griliáš
Griliáš skladujeme ve vzduchotěsné nádobě. Můžeme jej použít i jako netradiční jedlý dárek, který rozhodně potěší.
Vyzkoušejte griliáš v podobě těchto trubiček, které pečením zkaramelizují. Celý návod můžete zhlédnout ve videu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Po přípravě karamelu nám zůstane ulepené nádobí. Názorné video předvede snadné a rychlé odstranění karamelu
Jak připravit karamelovou polevu. Vyzkoušejte postup podle videa
Video poradí, jak připravit dokonale hladký karamel. Stačí dodržet dvě důležité zásady a výsledek bude perfektní
Komentáře