Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když se vyřkne slovo žahour, mnohým z nás vyvstane na mysli ten nejznámější, borůvkový. Tato ovocná omáčka je pomyslnou třešničkou na sladkých pokrmech, ale neodmyslitelně patří hlavně na ovocné knedlíky.

V jídelním lístku vás může zaujmout sladký pokrm, nejčastěji ovocné knedlíky, se žahourem. A co to vlastně žahour je? Jedná se ovocný rozvar s přidanou smetanou, kterým se polijí dané knedlíky, vafle, lívance nebo třeba palačinky.

Jak připravit žahour

Přestože nejznámější podoba tohoto ovocného přelivu je z borůvek, připravit si ho můžete taktéž z jahod, malin, ale například i švestek. Fantazii se meze nekladou.

  1. Připravte si 300 ml borůvek (nebo jiného ovoce), 2 lžíce cukru, 1 lžíci másla, 2 lžíce vody a 100 ml smetany ke šlehání.
  2. Borůvky, cukr, máslo i vodu společně krátce povařte v hrnci. Borůvky nemusíte nechat rozvařit, záleží však pouze na vás, zda je chcete mít celé či nikoliv.
  3. Ke směsi přilijte smetanu, nechte krátce probublat a je hotovo. Pokud chcete přeliv hustší, přidejte do smetany 3 lžičky vanilkového pudinku nebo škrobu, pořádně rozmíchejte, a až poté přilijte ke směsi do hrnce.
  4. Ozvláštnit žahour můžete také kořením - skořicí, vanilkou, ale také perníkovým kořením nebo strouhaným perníkem.
  5. Hotovou ovocnou omáčkou přelijte připravený sladký pokrm a užívejte si lahodné propojení chutí, které prostě stojí za to.

Žahourem můžete přelít také zmrzlinové poháry, čímž podtrhnete jejich už tak lahodnou chuť. Vyzkoušíte jeho přípravu podle nás nebo máte vlastní a léty prověřený recept? Podělte se o něj i s postupem v komentářích, těšíme se.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky