Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Zdroj: Pixabay - holyman70

Žádná moravská svatba se neobejde bez dvojctihodných koláčků. Dvojctihodné se nazývají proto, že byly podarovány někomu, kdo byl hodný dvojí cti. Jde o pečivo, které se nepeče každý den a proto se na jeho přípravě nešetří.

Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je marmeláda nebo povidlová náplň s máslovou drobenkou. Jejich chuť je prostě báječná.

Jak se připravují dvojctihodné koláče

Klasické kynuté těsto má dvojí náplň:

  • Stejně velké kousky těsta smotáme do kuliček a rozválíme na placičky.
  • Naklademe na ně tvarohovou náplň a zabalíme do ranečku.
  • Bochánek mírně zploštíme a na povrch natřeme povidla nebo marmeládu.
  • Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  • Posypeme máslovou drobenkou a upečeme ve vyhřáté troubě.

Moravské dvojctihodné koláčky se mohou plnit různými náplněmi, ale tradiční je tvaroh - koláčky jsou díky němu krásně vláčné. Na povrch koláčků můžeme namazat jablečná povidla, mák nebo ořechovou nádivku. 

 

Komentáře (2)

KudrnkaS: Já měla babičky daleko, ale nyní jsem babička sama - tak chodí vnoučata na koláče ke mně... :-)

Přesně tyhle koláčky pekla často moje babička v neděli a my na ně k ní jako děti tak rády chodily. Když je vidím na fotkách, hned si na babičku vzpomenu. Uvnitř koláčků byl tvaroh s rozinkami, nahoře marmeláda nebo povidlí a úžasná drobenka - přesně jak se píše v článku.

Další tipy a triky