Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Žádná moravská svatba se neobejde bez dvojctihodných koláčků. Dvojctihodné se nazývají proto, že byly podarovány někomu, kdo byl hodný dvojí cti. Jde o pečivo, které se nepeče každý den a proto se na jeho přípravě nešetří.
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je marmeláda nebo povidlová náplň s máslovou drobenkou. Jejich chuť je prostě báječná.
Mohlo by vás zajímat
Jak se připravují dvojctihodné koláče
Klasické kynuté těsto má dvojí náplň:
- Stejně velké kousky těsta smotáme do kuliček a rozválíme na placičky.
- Naklademe na ně tvarohovou náplň a zabalíme do ranečku.
- Bochánek mírně zploštíme a na povrch natřeme povidla nebo marmeládu.
- Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Posypeme máslovou drobenkou a upečeme ve vyhřáté troubě.
Moravské dvojctihodné koláčky se mohou plnit různými náplněmi, ale tradiční je tvaroh - koláčky jsou díky němu krásně vláčné. Na povrch koláčků můžeme namazat jablečná povidla, mák nebo ořechovou nádivku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak v obchodě poznat kvalitní povidla? Hledejte výrobek bez aromat, barviv a zahušťovadel, říká Lukáš Medek
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka
Komentáře (2)