Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co když bramborové těsto lepí? Stačí použít několik triků našich babiček a vaření knedlíků zvládneme na jedničku
Zdroj: Top recepty

Bramborové knedlíky jsou výbornou přílohou. Začátečníkům se ale ne vždy povedou a příště se jim do jejich vaření už nechce. Stačí se však řídit jednoduchými pravidly a knedlíky budou příště skvělé.

Bramborové knedlíky nepřipravujeme v létě z nových brambor, naopak mnohem vhodnější jsou podzimní brambory, které se dají zpracovat mnohem lépe. Brambory si předem uvaříme a necháme je vychladnout, nejlépe už večer před vařením knedlíků. Brambory chladnou velmi pomalu.

Jak připravit nelepivé těsto

Můžeme použít jednoduché těsto, na které si nastrouháme 1 kg vařených brambor, přidáme 1 lžičku soli, 1 vajíčko, 30 dkg dětské krupičky a 3 lžíce solamylu (bramborového škrobu). S dětskou krupičkou jsou knedlíky pěkně nadýchané, ale můžeme použít i hrubou nebo polohrubou mouku.

  • Pracujeme velmi rychle na pomoučněném vále, těsto nenecháváme zbytečně stát, jinak řídne, lepí se a velmi špatně se s ním pracuje.
  • Proto je důležité dát zavčas vařit vodu, abychom je po vytvarování mohli dát ihned vařit - a těsto stáním zbytečně neřídlo. 
  • Před vařením je ještě můžeme ve škrobu, který jsme si nasypali na vál, lehce obalit. Budou pak mít hladký, ale pěkně zpevněný povrch.
  • Ruce si při práci s těstem lehce pomoučníme, aby se nám na ně těsto nelepilo. Stejným způsobem jako mouku lze použít bramborový škrob (solamyl).
0:00/ 2:56
LIVE

Jak uvařit plněné bramborové knedlíky

Knedlíky podle výše uvedeného rozpisu surovin vaříme dvacet minut v mírně osolené vodě. Po vytažení z hrnce je ihned opláchneme ve studené tekoucí vodě. Tím se jejich povrch zpevní a knedlíky půjdou snadno krájet. 

Bramborové těsto je skvělé nejen na bramborové knedlíky - o tom, na co se ještě velmi dobře hodí, pojednává náš další článek.

Komentáře

Další tipy a triky