Co mít vždy doma za potraviny? Tyto suroviny by vám ve spíži neměly chybět
Ať už vás skolí nemoc, nestihnete nakoupit nebo se u dveří objeví nečekaná návštěva, vždy se hodí mít doma alespoň základní potraviny, ze kterých připravíte rychlé pokrmy. Inspirujte se zásobou trvanlivých potravin a zeleniny.
Mnoho potravin vydrží dlouhou dobu, můžeme je tak bez obav nakoupit do zásoby a mít kdykoliv po ruce, abychom nemuseli být několikrát týdně u pokladny. K přípravě zásob je dobré využívat slevové akce a nakoupit si po více kusech, protože trvanlivé potraviny se jen tak nezkazí. Poté už stačí dokoupit pár čerstvých potravin a vařit z toho, co máme doma.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké potraviny mít vždy doma
Trvanlivé a mražené potraviny jsou nejlepším základem, který v případě nouze přijde vždy vhod. Zároveň můžeme dobře v chladné spíži dlouhodobě uskladnit i některé druhy zeleniny.
- Kořenová zelenina, brambory, cibule, česnek, řepa a dýně patří k potravinám, které při správném skladování dlouho vydrží a připravíme z nich mnoho výživných pokrmů.
- Těstoviny, ale i kuskus nesmí doma chybět. S hotovou trvanlivou omáčkou nebo pestem máme výborný oběd raz dva.
- Rýže je vděčnou trvanlivou surovinou, a to nasladko i naslano.
- Luštěniny (suché i sterilované) nám doma vydrží i několik let a jsou potravinou plnou bílkovin a živin. Výborný je hrách na hrachovou kaši, rychlá červená čočka do polévek i kari a fazole do karbanátků, polévek nebo chilli con carne.
- Mouka, ale ani cukr by neměl v domácích zásobách chybět. Z mouky připravíme domácí pečivo, nudle a upečeme nejrůznější koláče. Hodí se mít také trvanlivé suroviny k pečení - kypřicí prášek a vanilkový cukr.
- Olej je k vaření nepostradatelný. Vyzkoušejte ale také domácí přepuštěné máslo, které v lednici vydrží i rok.
- Med využijeme jako sladidlo, v zimním období pak i jako první pomoc při nachlazení a rýmě.
- Konzervované, sušené a mražené ovoce se hodí do buchet, snídaňových kaší a svačinek. Během sezóny tak dobře zpracujeme vypěstovanou úrodu.
- Konzervy jsou vděčné rychlovky. Je dobré mít doma masovou konzervu (domácí či kupovanou), rajčata v plechovce a tuňáka, ze kterého připravíme spoustu vydatných jídel.
- Vejce vydrží v lednici dlouho a jsou základem do snídaňových omelet, palačinek, buchet a zapečených brambor či těstovin.
Připravte si do zásoby fantastickou vepřovou konzervu, která by ve spíži neměla chybět. Vychutnáte si ji jen tak na čerstvém pečivu, do rizota, masových pomazánek i zapečených pokrmů. Přípravou vás provede náš podrobný videonávod:
Komentáře